SMART formuleren

Probeer je goede voornemens of doelen voor het nieuwe jaar eens SMART te formuleren. SMART klinkt ingewikkelder dan het is, maar is eigenlijk een hele simpele manier om te testen of je gestelde doelen haalbaar en realistisch zijn.

De letters SMART staan voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Specifiek

Formuleer je doel duidelijk en maak het concreet. Is jouw voornemen bijvoorbeeld ‘meer bewegen’? Als je het doel specifiek formuleert zeg je dus niet: ‘ik wil meer gaan bewegen in 2022’, maar wel: ‘ik wil drie keer per week een uur stevig gaan wandelen’.

Meetbaar

Meetbaar houdt in dat je moet kunnen “meten” wanneer het doel gehaald is. Aan welke voorwaarden moet dit voldoen? Het doel ‘ik wil drie keer per week een uur stevig gaan wandelen’, is meetbaar door bij te houden of je je aan het doel gehouden hebt. Er zijn handige hulpjes om je activiteiten bij te houden. Een stappenteller is een eenvoudige manier om te zien of je lang genoeg gewandeld hebt. Met een agenda of weekplanner kan je twee momenten in de week vast leggen waarop je gaat wandelen. Is jouw voornemen om gezonder te eten? Dan kan een voedingsdagboek jou helpen om bij te houden wat je eet.

Acceptabel

Waarom is het doel belangrijk om te behalen? Dat kan zijn omdat de Gezondheidsraad bijvoorbeeld aanraadt om minstens 2,5 uur per week matig tot intensief te bewegen. Je doel is dus om het advies van de Gezondheidsraad te volgen.

Soms wordt de A ook gebruikt voor ‘Activerend’ of ‘Actiegericht’: het doel moet je het gevoel geven dat je in actie wilt komen. In ons eerder gevormde doel is dat het geval.

Realistisch

Misschien is dit wel het punt waarop het doel staat of valt. Als je jezelf namelijk een onhaalbaar, onrealistisch doel stelt, dan zal je zien dat het behalen van je doel onmogelijk wordt. Het kan zijn dat het te hoog gegrepen is omdat je niet over de middelen beschikt om een doel te halen. Ook tijdsgebrek of andere (on-) voorziene omstandigheden kunnen hiertoe behoren. Probeer dus je doel leuk en realistisch te houden. Je moet echt zin hebben om ermee aan de slag te gaan en het idee hebben dat je erin zult slagen om je doelstelling te behalen.

Tijdsgebonden

Dit punt hangt samen met ‘Realistisch’. Op welke termijn wil je het doel behalen? In ons geval wil je proberen om het hele jaar door drie keer per week te gaan wandelen. Het is daarbij verstandig om jezelf af te vragen of het haalbaar en realistisch (en gezond) is om meteen met drie keer een uur wandelen te starten. Probeer jezelf te laten wennen aan het idee, aan de inspanning die je moet leveren en aan de belasting voor je lichaam die drie keer per week wandelen met zich meebrengt. Kevin vertelt in een van zijn blogs hoe je langzaamaan conditie opbouwt.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!