Leefstijlgeneeskunde als behandeling van diabetes type 2

Internist Hanno Pijl pleit in het Europees Parlement voor bestrijding van welvaartsziektes door leefstijlverandering, niet door medicatie.

‘We kunnen voorkomen dat mensen diabetes type 2 krijgen’. Met deze woorden sprak internist Hanno Pijl het Europees Parlement toe op 14 april 2018. Op uitnodiging van Europarlementariër Nathan Gill (UK Independence Party) is Pijl, samen met de Britse cardioloog Aseem Malhotra, uitgenodigd om te komen spreken over over-medicalisering in de geneeskunde. Net als Pijl strijdt Malhotra al jaren tegen dit fenomeen.

 

Pijl is geen onbekende op voluitlevenmetdiabetes.nl. In dit interview ‘Ongezonde leefstijl komt als boemerang terug’ legt hij uit waarom het van cruciaal belang is om leefstijl aan te pakken wil je diabetes type 2 voorkomen of omkeren. In deze video geeft Hanno 7 tips om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Leefstijlgeneeskunde
In zijn toespraak voor het Europarlement wees de internist en endocrinoloog op een onderzoek (Science) uit 2002 waaruit blijkt dat leefstijlgerelateerde ziektes als darmkanker,
beroertes, hartziekten en diabetes type 2 kunnen worden voorkomen door op leefstijl te focussen. Pijl pleit daarom voor leefstijlgeneeskunde als standaardbehandeling bij bovengenoemde aandoeningen.

Wat kun je zelf doen?
Wil jij ook je leefstijl aanpassen? Zoek dan in ieder geval hulp van professionals, zoals de huisarts, diëtist, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Daarnaast kan het boek van Hanno Pijl in onze webshop ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’ je op weg helpen.
 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!