Persoonlijk advies bij afvallen met diabetes
Sommige medicijnen, zoals insuline of tabletten, kunnen ervoor zorgen dat je sneller aankomt of moeilijker afvalt. Als je graag wilt afvallen met diabetes dan kan een diëtist je persoonlijk advies geven want er is namelijk niet één dieet of voedingspatroon dat voor iedereen even goed werkt. Het belangrijkste als je wilt afvallen, is dat je minder calorieën eet dan je verbruikt. Het boek de koolhydraat- en calorieteller laat jou in een oogopslag zien hoeveel calorieën er in een gerecht zitten. Maar besteed ook aandacht aan genoeg slaap, ontspanning en beweging.
Welk voedingspatroon past bij jou?
Verschillende voedingspatronen kunnen een goede basis zijn voor gezond leven en afvallen. Bijvoorbeeld een mediterraan, koolhydraatbeperkt en een vegetarisch voedingspatroon. Kies iets wat aansluit bij jouw persoonlijke situatie want alleen dan houd je het langere tijd vol.
Tips om af te vallen
Afvallen begint bij het maken van een aantal bewuste gezondere keuzes:
- neem kleinere porties
- eet veel groenten
- kies voor volkorenproducten
- vermijd rood of bewerkt vlees, kies voor magere vleessoorten
- eet één keer per week vis
- eet wat vaker vegetarisch
- drink bij voorkeur water, thee of gefilterde koffie zonder suiker
- vermijd kant-en-klaar eten
- vermijd suikerhoudende dranken (frisdrank, vruchtensap, smoothies, gezoete zuivelproducten)
- drink geen alcohol
- snoep en snack zo weinig mogelijk (snoep, koek, gebak en snacks)
- beweeg voldoende
Afvallen met een dieet bij overgewicht
Bij (ernstig) overgewicht kun je Low Calorie Diets (800-1200 kcal/dag), Very Low Calorie Diets (minder dan 800 kcal/ dag), maaltijdvervangers of intermitterend fasting overwegen. Vanwege de risico’s raden we aan om alleen onder strikte medische begeleiding van een arts en diëtist één van deze diëten te volgen omdat de diabetesmedicatie dan mogelijk aangepast moet worden om hypo’s te voorkomen.
Zelf aan de slag met je gewicht?
Heb jij diabetes en vermoed je dat het nodig is om af te vallen? Weeg jezelf dan met een personenweegschaal en overleg eventueel met je huisarts hoeveel je kunt afvallen. Weeg jezelf regelmatig en wees ook trots op kleine resultaten. Alle beetjes helpen. Ben je nieuwsgierig waar je op dit moment staat met je conditie, vetpercentage en spiermassa? De Omron lichaamscompositiemeter meet extreem nauwkeurig lichaamsgegevens via de hand- en voetsensoren. Hiermee leest het apparaat je BMI, spiermassa, buikvet, caloriebehoefte (bij rust én activatie) en vetpercentage af.