Onderzoek naar toedienen van insuline

In een groot Amerikaans onderzoek werden 2 groepen mensen met diabetes type 1 met elkaar vergeleken. De ene groep mensen had een flexibel insulineschema of een pomp. De andere groep kreeg maximaal 2 injecties insuline per dag. Beide groepen mensen kwam gewicht aan. De eerste groep kwam gemiddeld 4,8 kg meer aan dan de tweede groep. De onderzoekers zagen ook dat de gewichtstoename groter was als de bloedglucosewaarde bij de start met insulinetherapie hoger was.

Waardoor kun je aankomen door insuline?

  • Als je bloedglucose weer normaal wordt verlies je minder glucose via de urine (glucosurie), je plast dus minder calorieën uit.
  • Na hoge bloedglucosewaarden vóór gebruik van insuline, is de kans op een hypo nu aanwezig. Snelle suikers die nodig zijn om de hypo weg te krijgen, bevatten calorieën.
  • Door hypoangst bewegen sommige mensen minder en dat zorgt voor minder verbranding van calorieën.
  • Insuline zelf bevordert de productie en opslag van vetten. Én het zorgt voor een hoger leptinegehalte in het bloed. Dit hormoon werkt gewichtstoename in de hand.

Verschil in insuline

Er blijkt verschil te zijn in de verwerking tussen eigen aangemaakte insuline in de alvleesklier en van buitenaf toegediende insuline. Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat bij geïnjecteerde insuline meer insuline in de hersenen terecht komt. En daar stimuleert het de eetlust.

Gewichtstoename voorkomen of remmen

Zorgen dat je gewicht niet veel stijgt door insuline? Misschien helpen de volgende manieren je:

  • Minder koolhydraten gebruiken. Dan heb je ook minder insuline nodig. Daarnaast spreek je eerder je vetopslag aan bij koolhydraatarm omdat je lever minder opgeslagen glucose bevat
  • Meer bewegen. Je spieren gebruiken dan meer glucose én worden gevoeliger voor insuline waardoor je er minder van nodig hebt
  • Regelmatig controleren. Zo kun je een hypo voorkomen (en heb je die extra glucose niet nodig) en zo spuit je niet meer insuline dan nodig

Leef lang en gezond

Geen of minder insuline toedienen uit angst voor extra kilo’s? Daarmee verhoog je je risico op diabetescomplicaties. Schakel liever (onder begeleiding van een diëtist) over op een ander voedingspatroon met minder koolhydraten, dan heb je minder insuline nodig.
Tip: de Voedingsrichtlijn Diabetes helpt je op weg bij het vinden van een voedingspatroon dat bij jou past.

Eén keer per week wegen

Sta liever niet dagelijks op de weegschaal. Je lichaamsgewicht schommelt namelijk van dag tot dag. Voor je het weet, laat je je humeur verpesten door een dag dat je net iets zwaarder bent. Weeg liever 1 keer per week. Zo kun je snel ingrijpen als je gewicht blijft stijgen. Het is immers veel gemakkelijker om 1 of 2 kilo af te vallen dan er 5 kwijt te moeten raken.

Bron: Diabc ledenmagazine. Gratis proefexemplaar aanvragen? Dat kan!

https://voluitlevenmetdiabetes.nl/product/gratisproefexemplaardiabc/

 

 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!