Diagnose diabetes type 2
Als je de diagnose diabetes type 2 krijgt dan zal je arts eerst met je bespreken of een gezonde(re) leefstijl kan helpen om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Als je bloedglucosewaarde al veel te hoog is zal je ook medicijnen voorgeschreven krijgen. In de meeste gevallen is dat een tablet.
Medicijnen om de bloedglucose te reguleren
Als je toch medicijnen moet gebruiken om je bloedglucosewaarde in balans te houden, kun je tabletten gebruiken die de bloedsuiker verlagen. Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er medicijnen die ervoor zorgen:
- dat je lichaam meer insuline maakt
- dat glucose beter in de cellen wordt opgenomen
- dat de glucose minder snel vanuit het voedsel in je bloed terechtkomt
- dat de gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel wordt verhoogd en daarmee de insulineresistentie vermindert
Als deze middelen niet meer (voldoende) helpen, kan het nodig zijn om insuline te injecteren. Vaak krijg je bij diabetes type 2 ook medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk en het cholesterol verlagen, om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Welke medicijnen zijn er op dit moment?
Wil je weten welke medicijnen er op dit moment zijn, wat ze doen en met welke bijwerkingen je rekening moet houden? Bekijk dan het overzicht van diabetes type 2 medicatie van Diabetesvereniging Nederland.