Huisartsen schrijven teveel medicijnen bij diabetes type 2. Waar is de diëtist?

Veel huisartsen schrijven meteen medicijnen voor aan mensen die nog maar kort diabetes type 2 hebben. En dat terwijl de beste behandeling een verandering van leefstijl is: meer bewegen en gezonder eten. Dat blijkt uit een onderzoek van Diabetesvereniging Nederland (DVN). Voor het onderzoek werden duizend mensen met diabetes type 2 ondervraagd.

Een diëtist kan helpen bij het aanwennen van een ander eetpatroon. Maar uit het onderzoek van DVN blijkt dat veel mensen niet naar een diëtist worden doorverwezen.

Onze diëtiste Conny Dubbeldam van Rivas Zorggroep herkent dit beeld. ‘Huisartsen spreken met verzekeraars af hoe zij mensen met diabetes type 2 begeleiden. Ze maken daarvoor ook afspraken met diëtisten . Hoe dat is geregeld, verschilt per regio. In sommige regio’s kunnen mensen meerdere keren bij een diëtist terecht. In andere regio’s zien ze vooral de praktijkondersteuner voor de begeleiding.’

Maar, zegt Dubbeldam, een praktijkondersteuner is geen diëtist, net zoals een diëtist geen praktijkondersteuner is. ‘Als je alleen een praktijkondersteuner ziet, blijft het onderdeel voeding, koolhydraatvariatie en gezonde voedingskeuze helaas onderbelicht. Het zou daarom goed zijn als huisartsen en praktijkondersteuners alle mensen met diabetes type 2 standaard doorverwijzen naar een diëtist.’ Sommige mensen willen niet naar een diëtist, is de ervaring van Dubbeldam. ‘Dan is het fijn als de praktijkondersteuner kan vertellen dat het niet alleen om het afvallen gaat, maar dat voeding kan worden ingezet als een soort medicijn. En dat kun je niet in je eentje, daar heb je professionele begeleiding bij nodig.’ Goed om te weten: heb je zelf vragen over voeding of wil je voeding als medicijn inzetten? Je kunt altijd een verwijzing naar de diëtist vragen aan je huisarts of praktijkondersteuner.

Lees ook ons interview met internist Hanno Pijl:  ‘Ongezonde leefstijl komt als boemerang terug – Liever leefstijl aanpakken dan symptoombestrijding met medicatie’. Liever een video bekijken? Ook dat kan met Hanno Pijl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!