We krijgen er weleens reacties op, op Facebook: ‘Waarom wordt altijd gezegd dat diabetes type 2 mijn eigen schuld is? Ik eet gezond, ben niet te dik en toch heb ik het wel.’
Hoog tijd dus voor een verhelderend artikel. Is diabetes type 2 echt eigen schuld, dikke bult?

(Erfelijke) Aanleg
Diabetes type 2 is nooit puur en alleen je eigen schuld. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol. Te weinig beweging, ongezond eten, roken en drinken zijn de belangrijkste. Dat zijn dus factoren waar je zelf invloed op hebt. Voor een ander deel van de mensen ligt dat echter wat gecompliceerder. Het is namelijk soms ook een kwestie van aanleg, die per persoon verschilt zo valt te lezen in een artikel uit de DIABC van Diabetesvereniging Nederland uit 2017.

Eglantine Barents, beleidsadviseur bij DVN en diëtist, legt in dat artikel uit dat een risicofactor voor het krijgen van diabetes type 2 de plek in het lichaam is waar overtollig vet wordt opgeslagen. Als er aanleg is om vet op te slaan in de buikholte (in en rondom de organen), dan verhoogt dat het risico op diabetes type 2. Een lager risico heb je als vet op de billen, heupen en/of bovenbenen gaat zitten.

Verschil aanleg per etniciteit
Dan speelt ook je afkomst nog een rol. Aziatische vrouwen hebben al kans op type 2 bij een lager BMI dan Europese vrouwen, terwijl zwarte vrouwen dit pas hebben bij een hoger BMI.

Ouderdom of slijtage alvleesklier
Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd. Volgens Barents kan een beetje overgewicht op oudere leeftijd al voldoende zijn om diabetes te krijgen. Dit heeft dan alles te maken met slijtage of ouderdom van de alvleesklier. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan. Deze insuline wordt aan het bloed afgegeven. Daarmee wordt de bloedsuikerspiegel geregeld. Door ouderdom of slijtage kan de productie van insuline (deels) stoppen. Meer informatie over wat de alvleesklier te maken heeft met diabetes vind je in het artikel ‘alvleesklier en diabetes’ van het Diabetesfonds.

Fors overgewicht maar geen diabetes type 2
Maar, legt Barents uit, iemand die te zwaar is hoeft niet per definitie diabetes te ontwikkelen. Een quote uit het artikel: ’Je hebt mensen met een supersterke alvleesklier, die bij ernstig overgewicht soms wel 500 eenheden insuline per dag aanmaken. Ter vergelijking: een gezond iemand heeft per dag slechts 40 eenheden nodig.’

Diabetes type 2? Eet jezelf beter
Wil jij nou graag het heft in eigen handen nemen en iets aan je leefstijl doen? Eigenlijk omdat je toe moet geven dat je wel wat gezonder kunt leven? Lees dan eens de boeken van internist Hanno Pijl ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’, het gelijknamige Kookboek en ‘Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter’. Ook het boek van huisarts Tamara de Weijer ‘Eet beter in 28 dagen’ helpt je bij het veranderen van je leefpatroon.

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!