Diagnose diabetes

In 1993, een paar maanden na onze verhuizing naar Veenendaal, kreeg ik voor mij bekende klachten als heel veel drinken, plassen en gewichtsverlies. Wat ik al vreesde bleek waar, ik kreeg de diagnose diabetes. Ik was toen 41 jaar oud. De klachten kende ik van mijn moeder (die op 33-jarige leeftijd diabetes kreeg) en mijn oma die op 60-jarige leeftijd diabetes kreeg.

Van Metformine naar insuline

De eerste maanden slikte ik enkel tabletten maar al na een half jaar bleek ik insuline nodig te hebben om goede bloedsuikerwaardes te hebben. Ik begon met 2x daags spuiten van langwerkende insuline. Alle klachten verdwenen natuurlijk, jammer genoeg ook het gewichtsverlies. Ik ben al die tijd therapietrouw geweest. Na verloop van tijd bouwde ik een insuline resistentie op en had ik steeds meer insuline en medicatie nodig. Op een gegeven moment spoot ik 250 eenheden kortwerkende insuline per dag daarbij 25 eenheden langwerkende en 2x daags 1000mg Metformine, maar ik had nog steeds veel te hoge bloedsuikerwaardes. De internist adviseerde een maagverkleining en ook de diabetesverpleegkundige had geen oplossing meer. Wat nu?

Hoge bloedsuikerwaardes. Wat nu?

Per toeval las ik in een Diabc over een lezing van Harriët Verkoelen, diëtiste en diabetesverpleegkundige, over diabetes type 2 omkeren door middel van voeding. Ik dacht daar ga ik naar luisteren! Het kan geen kwaad om eens iets anders te horen. De lezing opende mijn ogen want wat zij vertelde kon mijn levensverhaal (qua diabetes) zijn! Ik had steeds meer insuline nodig en had toch geen goede bloedsuikerwaardes. Ik was om, en zeer gemotiveerd om daar mee aan de slag te gaan.

Koolhydraatarm eten hielp mij

Na een intakegesprek ben ik in 2018 op advies van Harriët begonnen met koolhydraatarm eten. Nou, de kilo’s vlogen eraf (eerst veel vocht) en in 1 jaar tijd viel ik 16 kg af van 84 naar 68 (bij 167 cm lengte). Ik was helemaal blij. In overleg met Harriët ben ik geleidelijk maar resoluut gestopt met grote hoeveelheden insuline spuiten. Na ongeveer 18 maanden spoot ik helemaal geen insuline meer. Mijn internist geloofde het eerst niet maar toen mijn bloedsuikerwaardes goed bleven moest hij wel.

De draad oppakken na tegenslag

Jammer genoeg kreeg ik in augustus 2019 een urosepsis waardoor ik héél erg ziek ben geweest! In het ziekenhuis kreeg ik toen weer insuline gespoten, “om schade te beperken omdat het lichaam al hard genoeg moest werken”. Ook wilde het ziekenhuis dat ik flink veel eiwitten at en dat past dan weer goed in koolhydraatarm eten. Het ziekenhuis werkte wel goed mee met het aanbieden van koolhydraatarm eten. Na thuiskomst en revalidatie heb ik zelf weer het initiatief genomen om de insuline te verminderen en terug tot nul te brengen.

Blijvend resultaat

Tot op heden weeg ik nog steeds rond de 68 kg, heb ik wel nog te veel buikvet maar gebruik ik géén insuline. Ik eet volledig koolhydraatarm en dat vind ik heel goed vol te houden. Dit is mijn verhaal van diabetes “leiden”. Door zelf het initiatief te nemen en de moed te hebben om mijn voedingspatroon aan te passen en daardoor minder insuline te hoeven spuiten, heb ik bereikt dat mijn leven nu een stuk aangenamer is dan eerder.

Begin jij ook aan een koolhydraatarm dieet en wil je je medicatie daarop aanpassen? Wij adviseren om dat in overleg met je diabeteszorgverlener te doen. Eventueel onder begeleiding van een deskundige op het gebied van diabetes en voeding, zoals Harriët Verkoelen. Een kookboek met recepten en weekmenu’s kan je hier ook bij helpen.

Overwin je diabetes en gebruik minder medicijnen in plaats van steeds meer. Ga voor gezonde koolhydraatarme voeding. In dit boek legt Harriët Verkoelen, diëtiste en diabetesverpleegkundige, uit hoe je grip krijgt op je diabetes en medicatie met koolhydraatbeperkte voeding als leefstijl. Inclusief recepten, handige weekmenu’s en een hoofdstuk voor professionals over het aanpassen van medicatie op koolhydraatarm eten. Bekijk het boek.

Diabetes type 2 voorkomen of terugdraaien? Het boek ‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’ helpt je daarbij. Aan de hand van een onderbouwd stappenplan, informatie over de ziekte en adviezen over voeding kun je zelf aan de slag. Inclusief smakelijke recepten.
Bekijk het boek.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!