Blog Harriet Verkoelen.

In deze blog stelt Harriët zich aan jullie voor.

Beste bezoeker van de website Voluit leven met diabetes.nl,

Misschien heeft een aantal van jullie al kennis gemaakt met mijn boeken, waaronder mijn nieuwste boek: Diabetes overwinnen. Natuurlijk krijg ik daar ook veel vragen over, blijf ze stellen overigens. Via maandelijkse blogs op deze website zal ik antwoorden en aanvullende informatie geven.

Voor ik hiermee start wil ik me toch nog even voorstellen voor diegene die me nog niet kennen, mijn boeken zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Ik ben diëtist en heb 25 jaar als diabetesverpleegkundige gewerkt, 15 jaar in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en 10 jaar in een grote huisartsenpraktijk in Culemborg. Als ik eerlijk ben, heb ik vooral gezien hoe we diabetes juist niet moeten behandelen.

Gelukkig begint het te veranderen. Er is een niet te stoppen ontwikkeling naar een diabetesbehandeling nieuwe stijl met focus op koolhydraatarme voeding en minder focus op medicatie. Ik zie het als mijn missie om de diabeteszorg te veranderen.

Vandaag kwam ik weer een schrijnend voorbeeld tegen waarom het hard nodig is de diabeteszorg te veranderen.

Ik belde een cliënt die zich nieuw had aangemeld voor mijn online begeleiding. Ze heeft 10 jaar lang metformine geslikt waarbij ze zoveel bijwerkingen had van buikpijn en diarree dat ze bijna haar baan verloor door de vele ziektedagen. Ze moest de metformine blijven nemen van de huisarts. Hij wist geen raad met de nuchtere bloedsuiker van 8 mm en verwees haar naar de internist. De ‘bijbehorende’ diëtist adviseerde volop koolhydraten te eten met oa meer brood dan ze ooit gewend was. Het gevolg was veel hogere bloedsuikers waarvoor ze insuline voorgeschreven kreeg. Dit gaf een gewichtstoename van 20 kg! Nu kreeg ze preventief een cholesterolremmer en een bloeddrukverlager voorgeschreven. Waar zijn we dan mee bezig?

Ik adviseerde haar koolhydraatarme voeding, ze gaat helemaal van de insuline af en begint nu al goed af te vallen. Ze voelt zich véél beter. Daar doe ik het voor.

Groet, Harriët Verkoelen
Diëtist, diabetesexpert, auteur, docent

Meer van Harriet Verkoelen lezen? Hier lees je meer van haar hand.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!