Knop omzetten als je koolhydraatarm moet gaan eten, hoe doe je dat? Uit een enquête van Voluitlevenmetdiabetes.nl onder ruim 4000 respondenten is gebleken dat er nogal wat vragen zijn rondom diabetes type 2 en voeding. Meer dan de helft 56% vindt het moeilijk om goede informatie te vinden over wat je het beste kunt eten als je diabetes type 2 hebt.

We hebben de meest voorkomende reacties en vragen verzameld en diëtist Harriët Verkoelen ze laten beantwoorden. Verkoelen is bekend van haar succesvolle methode ‘Afvallen met de Wet van Harriët’.

Hoe ga je op koolhydraatarm dieet?

Als je van de ene op de andere dag koolhydraatarm moet gaan eten vanwege diabetes type 2 of een andere oorzaak, dan staat je leven misschien wel even op z’n kop. Je eet al heel lang op een bepaalde manier, eentje die jij waarschijnlijk lekker en prettig vindt. Dus hoe zet je de knop om als je 180 graden moet draaien?

‘Ja, hoe doe je dat; knop omzetten als je koolhydraatarm moet gaan eten? Hoe proberen rokers niet meer te roken? Mensen die een glutenintolerantie hebben, hoe doen die dat? En een alcoholist? Hoe blijft die van de drank af?,’ vraagt Verkoelen zich af. ‘Om te beginnen kun je een koolhydraatarm dieet ook als een soort koolhydratenintolerantie zien. Misschien wordt het dan makkelijker om te accepteren.’

‘Eigenlijk moet je ervaren hoe het is om een tijdje koolhydraatarm te eten. Welke positieve effecten je erdoor zult ervaren. Als je eenmaal het systeem erachter begrijpt en voelt waarom je het doet, dan kun je heel gemakkelijk de switch maken,’ denkt Verkoelen.

Vind je doel en zoek je motivatie

Volgens Verkoelen is het belangrijk om na te gaan bij jezelf waar jouw motivatie zit en wat je doel is. Kortom: wat wil je bereiken? Ten slotte geeft ze als tip om te kijken naar mogelijkheden in plaats van te denken in beperkingen. Een goede voorbereiding doet de kans op slagen ook aanzienlijk vergroten. Hoe je je voorbereid op de start van een koolhydraatarm dieet lees je in het artikel ‘Hoe begin je met koolhydraatarm?’.

De boeken ‘Afvallen met de Wet van Harriët’ en ‘Diabetes overwinnen’ zijn te koop in onze webshop.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!