Diëtist Harriët Verkoelen schrijft iedere maand een blog voor voluitlevenmetdiabetes.nl. Ditmaal gaat haar blog over teveel insuline in bloed ongezond. Vorige maand schreef zij over het Laurel en Hardy- principe en haar vergelijking met diabetes type 2.
Teveel insuline in het lichaam is niet goed
Bij Hardy (overgewichtdiabetes) blijkt er in het lichaam te veel insuline aanwezig te zijn. De medische term daarvoor is hyperinsulinemie. Niet te verwarren met hyperglykemie (verhoogde bloedsuikers).
Teveel insuline in het lichaam ontstaat door insulineresistentie. Wat is er nou verkeerd aan veel insuline in het lichaam? Een heleboel!
Insuline is een anabool hormoon, dat staat voor groei maar dan wel de verkeerde groei. Insuline veroorzaakt een aantal processen in het lichaam die niet overdreven moeten worden. Doe je dat wel dan is het ziekmakend. Dat zien we tegenwoordig dan ook massaal gebeuren.
Ontstaan van ziekteprocessen
Insuline zorgt niet alleen voor de opname van glucose in de lichaamscellen. Het zorgt er ook voor dat de opgenomen glucose in de lever wordt omgezet in lichaamsvet. Dat lichaamsvet is vervolgens zichtbaar onderhuids; het geeft een hogere buikomvang. Deels is het onzichtbaar, want het lichaamsvet gaat ook rond en in de buikorganen zitten. Zo ontstaat een vette lever (op termijn behoorlijk ziekmakend, alleen merk je er heel lang niets van), vet in de hartspier en vet in de alvleesklier. Vet in organen zorgt voor verminderde functie van die organen. Dan is het logisch dat er ziekteprocessen ontstaan.
Geen vetverbranding meer
Insuline zorgt er vervolgens voor dat het lichaam dat opgeslagen vet niet meer kwijt kan. De spieren (je stofwisseling) kunnen energie halen uit verbranding van suiker (glucose) of uit verbranding van lichaamsvet. Insuline maakt vetverbranding haast onmogelijk, dus zal je niet afvallen en het buikvet blijft zitten waar het zit. De stofwisseling draait dan alleen op suikerverbranding en het lichaamsvet blijft onaangetast. Niet gezond.
Dus hoe raken we dat lichaamsvet vet wel kwijt en krijgen we een gezonde stofwisseling? Daarvoor moet minder insuline in het lichaam aanwezig zijn. Dan kunnen de spieren vet gaan verbranden. Koolhydraten stimuleren insuline het meest. De meest logische conclusie is dan: minder koolhydraten eten. Easy peasy!
Harriët Verkoelen is diëtist, met daarnaast 25 jaar ervaring als diabetesverpleegkundige en auteur van 4 boeken.