Volgens het Diabetes Fonds hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, dat is 1 op de 14. Wekelijks komen daar ca. 1000 mensen bij. Geschat wordt dat zo’n 200.000 mensen niet weten dat ze met de ziekte rondlopen. Van deze 1,2 miljoen mensen met diabetes mellitus, heeft het grootste deel diabetes type 2, maar liefst negen op de tien. En het aantal blijft stijgen in de komende jaren.

Ben jij 1 van de 3?

Verwacht wordt dat van alle Nederlanders van 45 jaar of ouder één op de drie op ten duur diabetes type 2 krijgt. Dat is fors! Maar er valt wat aan te doen, door een gezonde leefstijl met voldoende beweging, rust en gezond eten.

Jouw risico op diabetes type 2

Wil jij weten of jij een verhoogd risico loopt diabetes type 2 te ontwikkelen? Let dan goed op onderstaande kenmerken. Geldt voor jou een of meer van onderstaande punten? Dan is de kans op diabetes groter dan gemiddeld.

  • Je hebt een te hoog cholesterolgehalte
  • Je bent te zwaar
  • Je hebt naaste familieleden met diabetes type 2
  • Je hebt lange tijd een hoge bloeddruk (gehad)
  • Je hebt zwangerschapsdiabetes gehad of een baby van meer dan 9 pond
  • Je bent van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst
  • Je beweegt minder dan de dagelijkse norm (minimaal een half uur per dag matig/intensief)

Zoals je ziet heb je een aantal van dit soort risicofactoren zelf in de hand. Diabetes type 2 kan je niet altijd voorkomen. Je kan de kans wel verkleinen. Gezonde voeding en ruim voldoende beweging helpt je om de kans op diabetes type 2 te beperken. Lees meer over een gezonde leefstijl en hoe je deze kunt ontwikkelen en deel jouw ervaringen op de Voluit Leven met Diabetes facebookpagina.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!