Log in met je gratis premium account en ontvang hier exclusieve premiumkorting op een cursus mindfulness & diabetes.

Mentale gevolgen van diabetes

Diabetes vraagt veel van je. Onderzoek toont aan dat stress, depressie- en angstklachten relatief vaker voorkomen bij mensen met diabetes. Dat kan leiden tot:

  • minder goede bloedglucosewaardes
  • minder goede zelfzorg (minder bewegen, ongezonder eten, medicatie niet gebruiken)
  • een verhoogd risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen

Mindfulness en diabetes

Mindfulness leert je wat de functie van stress is en hoe het je kan beperken doordat het je aanzet tot ongezond gedrag zoals stress-eten. Mindfulness kan je helpen om heilzame keuzes te maken en om mild te zijn voor jezelf als het managen een keer minder goed gaat.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent ‘opmerkzaam zijn in het moment’. In een training mindfulness leer je om je af te stemmen op jezelf, (ongezonde) patronen te herkennen en heilzame oplossingen te kiezen voor deze situaties.

We vroegen aan mindfulnesstrainer Leontine van Nu-n-Nu hoe je leert afstemmen op jezelf. Dit traint zij met haar cursisten aan het hand van oefeningen. Zij maakt o.a. gebruik van de driehoek van gewaarzijn, waarbij je jezelf drie vragen stelt:

  • wat merk ik in mijn lichaam
  • zijn er gedachten: je zorgen maken, streng op jezelf
  • wat voor emotie voel ik

Merk je bijvoorbeeld dat je een droge mond hebt, dan pak je waarschijnlijk een glas water zonder er verder bij na te denken. Als je jezelf eerst bovenstaande drie vragen stelt, kan je tot de conclusie komen dat je niet genoeg gedronken hebt vandaag. Het kan ook zijn dat je signalen van een te hoge bloedglucosewaarde opmerkt. Je zorgt dan voor jezelf door eerst je bloedglucosewaarde te meten. Zoals alle vaardigheden die je in het leven leert vraagt mindfulness om oefenen om het jezelf eigen te maken.

Hoe kan mindfulness jou helpen?

Veel mensen met diabetes ervaren een innerlijke criticus, een gemeen stemmetje die je vertelt dat je het niet goed hebt gedaan als je waarde te hoog is of wanneer je een ongezonde keuze hebt gemaakt. Mindfulness helpt je om diabetes te omarmen en ermee te leren leven. Het ‘moeten managen’ van je diabetes verandert in ‘zo goed mogelijk zorgen voor’ je diabetes.

“We doen allemaal ons best alsof we een tien kunnen scoren maar we krijgen regelmatig een 2 op ons rapport. Dat is zo ontmoedigend en wakkert de innerlijke criticus aan. Met mindfulness train je mildheid en veerkracht. Dat geeft het vertrouwen in jezelf terug.” 

Leontine Lenferink van Nu-n-Nu Mindfulness

Training Mindfulness en diabetes van Nu-n-Nu

Leontine is opgeleid als onderwijskundige. Op haar 48e werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Op dat moment was ze net aan een opleiding tot mindfulness trainer begonnen. Dat viel voor haar mooi samen. Zij liep tegen haar eigen grenzen aan bij het managen van haar diabetes. Ze was streng voor haarzelf en mindfulness liet haar zien dat het ook anders kan. De vertaalslag van mindfulness naar het dagelijks leven vond ze verbluffend. Nu zet ze zich met passie in voor anderen met (en zonder) diabetes bij het verkrijgen van compassie en veerkracht.

Benieuwd naar de training? Meld je dan aan en profiteer van premiumkorting.

Beluister de podcast diabetes & mindfulness

In de podcast diabetes & mindfullness van Diabetesvereniging Nederland vertelt Leontine Lenferink je meer over de cursus Mindfulness en diabetes. Cursust Kai vertelt je hoe mindfulness zijn leven heeft verbeterd.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!