Veerkracht is het vermogen terug te veren na teleurstelling en tegenslag. Je herstelvermogen is trainbaar, vergelijk het met een spier. Ervaringsdeskundige en coach Ingrid Smit vertelt je hoe met drie tips:

  1. Zie je eigen rol en acteer erop

Ja, je behoort tot een risicogroep en corona is een extra zorg erbij. Dat zijn feiten, maar hoe je ermee omgaat, dat is aan jou. Er is genoeg om je zorgen over te maken. Leer kijken naar de dingen waar je wel invloed op hebt en doe er wat mee.

2. Houd de regie

De angst rondom corona kan tot chaos in je denken leiden. Als je de hele dag naar de tv of sociale media kijkt, voed je je zorgen. Bepaal zelf waar je naar kijkt en waar je je geest mee voedt. Smit: ‘Als je verdrietig of boos word van het nieuws, kan je de tv ook uitzetten.

3. Formuleer helpende gedachten

‘Ik kan niet begrijpen waarom mijn bloedglucosewaarde nu weer hoog en dan weer laag is. Die onzekerheid, daar kan ik niet tegen.’ Een helpende gedachte kan dan zijn: ‘Mijn bloedglucosespiegel schommelt nu, ik weet niet hoe het kan, maar ik accepteer het en ga mijn gedachten verzetten.’

Lees alle tips van Ingrid Smit in Diabc 1, 2021. Tekst: Rineke Wisman.

Ook Diabc ontvangen? Word lid van Diabetesvereniging Nederland en ontvang het ledenmagazine 6 keer per jaar.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!