Volgens de 61-jarige Wim Meerkerk heb je twee keuzes als je de diagnose diabetes type 2 krijgt. De gemeente-opzichter buitendienst kiest bewust voor de laatste optie: ‘wil je wat aanmodderen of het heft in eigen handen nemen en je levensduur verlengen?’

Positieve insteek
Het is duidelijk: Wim Meerkerk kiest voor de meest positieve insteek als het gaat om de aanpak van zijn diabetes. Vorig jaar oktober trok hij aan de bel nadat hij naar eigen zeggen ‘zo mager werd dat ik er volgens mijn omgeving niet meer uitzag’. Wim ging van 96 kg naar 80 kg en deed niets anders dan ‘drinken, drinken en nog eens drinken’: ‘Ik ging ’s nachts wel twee of drie keer uit bed om naar de wc te gaan en nog dacht ik bij m’n eigen het zal allemaal wel meevallen’.

Meevallen deed het niet voor de opzichter. Hij prikte een nuchtere bloedglucosewaarde van 20 mmol/L in de ochtend. Geschokt was Wim niet na de diagnose Diabetes Type 2: ‘Je kunt voor de drempel gaan staan, erop gaan staan of er overheen stappen. Hoe dan ook, wil je gezond blijven, dan zal je wat moeten ondernemen’.

Rigoureus het roer om
Dertig jaar geleden draaide hij zijn laatste sjekkie al, maar ook het biertje doordeweeks komt er nu niet meer in, in Huize Meerkerk. ‘Ik drink doordeweeks nu alleen nog water, bier laat ik staan. Ik heb zelfs op werk gezegd dat ik verleidingen weiger en daar heeft iedereen gelukkig begrip voor. Het gaat er ook gewoon om dat je dingen durft te weigeren’.

Geniet, maar met mate
Op vakantie pakt Wim heus weleens een lekker biertje, maar de goede eetgewoontes laten verslonzen of er met de pet naar gooien doet hij zeker niet. ‘Doordat ik bij een diëtiste (Conny Dubbeldam) loop heb ik veel meer inzicht gekregen in mijn eetpatroon. Ik ga er nu veel gerichter en meer gestructureerd mee om. Hiervoor was het gewoon niet 1 gehaktballetje bij het avondeten, nee die laatste die overbleef moest ook op anders was het zonde. En jus d’orange? Daar was ik gek op! Ik dronk met gemak 1,5 tot 2 liter per dag weg’.

Hoewel de opzichter door zijn werk en het klussen in de avonduren al vrij actief is, heeft hij er toch nog een tandje bij gezet. ‘In de winter na werktijd snel eten, een jas aan, muts op en dan iedere avond voor het donker tien of elf kilometer wandelen. Met de stappenteller op de mobiel word ik nog uitgedaagd ook. Je wilt steeds iets sneller lopen en steeds iets verder’.

Wil je graag meer persoonlijke verhalen lezen van mensen met diabetes type 2? Misschien spreekt het verhaal van Karlijn je aan? Of die van Hazes-imitator Lesley Williams. Wij zijn overigens altijd op zoek naar mensen die hun verhaal kwijt willen over het leven met diabetes type 2. Wil jij graag jouw verhaal vertellen? Je kunt ons altijd een berichtje sturen via info@voluitlevenmetdiabetes.nl of via onze Facebookpagina

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!