Al vier keer eerder had Lesley meegedaan aan een televisieprogramma, waaronder de Soundmixshow en Bloed, Zweet en Tranen, de zoektocht naar een nieuwe volkszanger. “Ik leek té veel op André Hazes, ik lag er in de eerste ronde uit, haha.” Zijn deelname aan Hoe word ik 100 was eigenlijk toeval. “Ik zat een beetje rond te neuzen op publiekgezocht.nl, daar kun je je opgeven om programma’s bij te wonen. Er stond een oproep tussen om deel te nemen aan Hoe word ik 100. En opeens viel het kwartje.”
Leefstijl
Natuurlijk wist Lesley zelf ook wel dat zijn leefstijl, zijn gewicht en alle bijbehorende problemen een regelrecht gevaar vormden. “Ik dacht meteen: ik geef me op. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien. Binnen een paar dagen werd ik teruggebeld dat ze me graag wilden hebben als kandidaat.”
Realistisch
Hoe word ik 100 was wat je noemt een life changer. Onder begeleiding van verschillende deskundigen, zoals een arts, een cardioloog en voedingsdeskundige Prins van den Bergh, ging Lesley samen met vijf andere kandidaten aan de slag om zijn leefstijl te veranderen en daarmee zijn gewicht te verminderen. “Het was niet zoals bij Obese (programma over gewichtsverlies van SBS, red.), waar mensen met 300 kilo zandzakken aan hun benen door de branding moeten rennen. De aanpak in dit programma was realistisch en de doelen kon je dus ook gewoon halen.”
Diabetes type 2 behandelen
Het tv-programma, dat vorig jaar november en december werd uitgezonden, was gebaseerd op de inzichten van William Cortvriendt. Deze arts is ervan overtuigd dat je met gerichte veranderingen in je levensstijl aandoeningen kunt voorkomen, maar ook bestaande welvaartsziektes kunt behandelen. Zelfs als die welvaartsziektes bekend staan als chronisch.
Geen diabetesmedicijnen meer
Voor Lesley werkte de aanpak in ieder geval spectaculair: hij verloor 50 kilo lichaamsgewicht en kon binnen drie dagen zijn diabetesmedicijnen verminderen en na een tijdje zelfs helemaal weglaten. Zijn hartslag, bloeddruk en cholesterol daalden naar een gezond niveau.
En eigenlijk was het allemaal niet zo ingewikkeld, vindt hij. “Het gaat erom dat je een betere balans aanbrengt tussen eten en bewegen. Dus we moesten wel bewegen, maar geen dingen die je nauwelijks aankunt. Wij hebben bijvoorbeeld langzaam gebouwd aan deelname aan de Airborne-loop van tien kilometer. Een fantastische ervaring! Dit jaar gaan we met een paar oud-deelnemers weer meedoen. We willen nu misschien de vijftien kilometer halen. En je moest anders gaan koken en eten. Veel beter letten op suiker en zout, bijvoorbeeld. We leerden hoe je zout kunt vermijden door meer kruiden te gebruiken.”
Verse groenten
Voor Lesley, opgeleid als kok, zou dat appeltje-eitje moeten zijn. Toch leerde hij enorm veel nieuwe dingen. “Ik ben Indisch, ik maakte rendang en zo, maar gebuikte nauwelijks verse groenten. Hield ik ook niet van.” Gelukkig leerde hij onder leiding van de diëtiste de smaak van verse groente waarderen. “Gisteren nog bloemkool gegeten”. Hij leerde veel over de zin en onzin van lightproducten, over smaakvervangers en over het belang van gevarieerde en regelmatige voeding. “En: je biertje laten staan. Bier hoort erbij in mijn Hazes-act, ik heb altijd een flesje op het podium staan, waar ik tijdens het optreden regelmatig een slok uitneem, net als André zelf. Maar bij mij zit er tegenwoordig water in het flesje.”
Stabiel voedingspatroon
Met het onregelmatige leven dat Lesley leidt was het nog een uitdaging om een stabiel voedingspatroon te vinden, maar het is gelukt. Het lijkt voor de hand te liggen, maar hij leerde bijvoorbeeld dat ‘ie na een optreden geen broodjes shoarma-met-dubbele-saus moest eten, zeker niet omdat hij daarna meteen ging slapen en al die shoarma zich gezellig in vet kon omzetten.
Gezondheid
Buiten de opname-uren stonden de deelnemers via een app in contact met de begeleiders. De app hield allerlei gegevens bij. Zodra de begeleiders in die gegevens een aanleiding zagen, werd er contact opgenomen met de deelnemer. “Ze hielden je zó goed in de gaten. En als er iets afwijkends was, kreeg je meteen goede adviezen of hulp.” Nog steeds heeft Lesley een aantal apps op zijn telefoon staan die zijn gezondheid in de gaten houden. Ook is er nog steeds contact met begeleiders, met William Cortvriendt en met een aantal oud-deelnemers. “We zijn echt vrienden voor het leven geworden.”
Patatje
De motivatie om door te zetten haalde Lesley uit zijn kinderen. “Als wij in een pretpark waren, ging ik maar aan de koffie, terwijl zij in al die attracties gingen. Ik paste gewoon niet in die wagentjes en stoeltjes. Dan schaam je je ook, hoor. Dat wilde ik niet meer. Ik wil een lekker leven hebben, met mijn vrouw en mijn kinderen. Gewoon samen dingen doen en niet altijd buitenspel staan omdat ik niks kan.”
Soms eet Lesley nog wel eens een patatje. “Maar nu weet ik dat ik dan de volgende dag gewoon effe goed moet oppassen. En als we hier klaar zijn, ga ik een lekker harinkje halen, daar bij de viskar!”
Tot slot, nog drie tips van Lesley:
1. Laat je biertje staan
2. Laat je biertje staan
3. Laat je biertje staan
Ook je leven omgooien? Lees maar eens over ‘Keer diabetes type 2 om‘.