Het doel? Mentale en lichamelijke stabiliteit, zodat mensen met diabetes type 2 zo min mogelijk beperkingen ondervinden van hun ziekte in het dagelijkse leven. Kortom, focus op een positief effect door bewegen.
Positief effect bewegen
Met een specialisatie in sport en fysiotherapie voor volwassenen aan de Hanze Hogeschool in Groningen kiest Rommie bewust voor het positieve effect dat beweging kan hebben op een mens. Die keuze is niet voor niks, Rommie is opgegroeid met sport. “Ik voetbal twee keer in de week, ik zaalvoetbal en ik fitness graag nog een keer per week.”
Diabetes Trainingsgroep
Fysiopraktijk Vellinga ADfysio in Heerenveen start binnenkort met een diabetesgroep, waarvoor Rommie zich als begeleider inzet. De trainingsgroep richt zich vooral op het verkennen en vergroten van de fysieke belastbaarheid. Vooral het plezier in bewegen staat daarbij centraal. Ook informatie over voeding in combinatie met diabetes is een belangrijke pijler. Leren dat beweging en een andere manier van eten de kwaliteit van leven kan vergroten is daar een voorbeeld van.
Diabetes en invloed op dagelijkse leven
Rommie‘s schoonmoeder heeft al vijf diabetes type 1. “Toen zij die diagnose kreeg, was dat een enorme schok, ze raakte erdoor in een depressie. Door de stress schoot haar bloedsuikerspiegel nog meer omhoog, met als gevolg dat ze bijna niets meer durfde te eten. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Na hulp van een psycholoog en diëtist is het uiteindelijk goed gekomen, maar dat geeft wel aan hoe het je leven kan beïnvloeden.”
Meer van Rommie lezen? Kijk dan eens naar haar stuk over spierpijn.