Dat vervelende gevoel in je lichaam heet dus spierpijn. Hieronder leg ik uit wat spierpijn nou precies is, dat het niet iets is om je zorgen over te maken en hoe je ermee omgaat.

Hoe krijg je spierpijn?
Eigenlijk ontstaat spierpijn, letterlijk dus pijn aan je spieren, doordat je nieuwe methodes, nieuwe oefeningen uitprobeert tijdens je sportactiviteiten. Dit kan zijn doordat je zwaarder gaat trainen, vaker een oefening herhaalt of bijvoorbeeld op een roeimachine een kortere periode nodig hebt om een bepaalde afstand af te leggen dan de keer ervoor*.

*Kanttekening: Bij mensen met diabetes zijn er nog drie andere oorzaken te noemen die spierpijn kunnen veroorzaken, namelijk: 1. Medicatie (cholesterolverlagers bijvoorbeeld), 2. Diabetische Neuropathie en 3. Hypo (onwillekeurige spiersamentrekkingen) of hyper (ketoacidose).

Scheurtjes in de spieren
Als je sport ontstaan er simpel gezegd kleine scheurtjes in de vezels van je spieren. Geen paniek! Deze scheurtjes zijn heel normaal en worden door het lichaam zelf ook weer herstelt. Het gekke is dat dit proces er juist voor zorgt dat je spieren sterker worden. Je lichaam denkt na een sportieve activiteit namelijk ‘ik wil niet nogmaals spierpijn voelen’. Er worden dan signalen doorgegeven dat je beter bestand moet zijn tegen deze vorm van pijn voor de volgende training. Wil niet zeggen dat je ALTIJD spierpijn hoeft te voelen om een goede training te volbrengen, laat dat duidelijk zijn! De mate waarin je spierpijn voelt is per persoon verschillend en hangt ook van de intensiteit of de sportsoort af.

Hoe ga je met spierpijn om?
Als je bang bent om te veel te doen of te ver te gaan, dan kun je altijd rustig opbouwen. Luister naar je lichaam en het moment waarop het zegt ‘nu zit ik aan mijn limiet’. Begin op een lage intensiteit om aan spierpijn te wennen. Als je een stapje verder wilt, kun je dit het beste doen door geleidelijk aan iets zwaardere gewichten te pakken bij krachttraining of meer herhalingen te doen met hetzelfde gewicht. Ook zou je bijvoorbeeld roeien op een apparaat kunnen uitbouwen en dezelfde afstand in een snellere tijd volbrengen.

Leestip: Sporten met diabetes type 2 kan prima!

Bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!