Wat zijn de do’s en don’ts op sportgebied als je diabetes type 2 hebt? In dit artikel krijg je 6 tips voor sporten met diabetes.
Bewegen is goed voor je en helemaal als je diabetes type 2 hebt. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat sporten met diabetes.
Uiteraard staat plezier voorop als je gaat sporten. Maar ‘veiligheid’ is iets wat zeker niet vergeten mag worden. Tijdens het sporten kun je namelijk plotseling last krijgen van een hypo. Dit is overigens alleen het geval als je insuline of sulfonylureum-derivaten gebruikt. Je leest hier meer over wat een hypo is. Als je hier niks aan doet kun je flauwvallen, duizelig worden of compleet zonder energie komen te zitten.
6 tips om veilig te sporten met diabetes
- Tip 1: Meet de bloedglucosewaarde voor het sporten
Het is heel belangrijk om de bloedglucosewaarde voor het sporten te meten. Op deze manier weet je waar je staat en wat je van jezelf mag verwachten tijdens het sporten.
Wat veel mensen niet weten is dat de bloedglucosewaarde bij cardiofitness sterk omlaag gaat. Bij krachttraining schiet deze juist eerst omhoog, om later pas weer te dalen. Meer hierover lees je in het artikel bloedglucoseschommelingen bij sport.
- Tip 2: Eet iets voordat je gaat sporten
Genoeg energie hebben voor het sporten is sowieso belangrijk, maar als je diabetes hebt net iets meer. Je lichaam zet namelijk koolhydraten uit voedsel om in glucose, dat vervolgens in je bloed komt als bloedsuiker. En dat is de voornaamste brandstof voor je hele lichaam. Te weinig brandstof betekent een te lage bloedsuiker (kans op hypo).
- Tip 3: Houd snelle suikers bij de hand
Tijdens het sporten is het verstandig om snelle suikers als Dextro of een sportdrankje bij de hand te hebben. Mocht je laag in de suikers zitten en je wat slap of duizelig voelen, dan doen een paar Dextro’s wonderen.
- Tip 4: Houd rekening met dalende bloedsuiker na sporten
Na het sporten daalt de bloedglucosewaarde meestal nog aanzienlijk. Houd daar rekening mee. Mocht je op 5.0 mmol/l zitten, dan zal deze waarschijnlijk nog wat verder dalen.
- Tip 5: Veel sporten? Overleg met je arts
Ben je van plan om regelmatig te gaan sporten in de week? En heb je geregeld last van hypo’s? Overleg dan met je arts over de behandelmethode of medicijn-/insulinegebruik.
- Tip 6: Doe wat je leuk vindt!
Plezier hebben tijdens het sporten is het allerbelangrijkst wil je het volhouden. Kies daarom een sport uit die bij jou past. Wat dacht je bijvoorbeeld van zwemmen? Of fietsen?