Voluit Leven Met Diabetes staat voor toegankelijkheid, zelfbewustzijn, positiviteit en praktisch denken; deze vier punten hebben we teruggevonden in onze blogger Conny Dubbeldam. Iedere twee weken geeft zij haar visie op ‘voluit leven met diabetes’. Zeker geen belerend vingertje of dieettips, maar praktische informatie om te laten zien dat de diagnose diabetes type 2 niet het einde betekent.

Als de diëtiste ergens niet van houdt is mensen met diabetes beperken tot het volgen van een bepaald dieet: “Een dieet klinkt als een straf, als iets wat je jezelf of een ander oplegt. Veel belangrijker is het aanpassen van de voedingsstijl of de wijze waarop met voeding wordt omgegaan. Gezond leven moet eigenlijk een leefstijl worden, dan is het namelijk vol te houden.”

Ervaringsdeskundige
We hebben Conny natuurlijk niet zomaar ergens vandaan geplukt. Je kunt gerust zeggen dat de diëtiste, werkzaam bij Rivas Zorggroep en gedetacheerd aan vier externe zorggroepen, een echte ervaringsdeskundige is op diabetesgebied. Al bijna 25 jaar in het vak en het merendeel van haar cliënten heeft diabetes. Hoewel Conny zelf geen diabetes heeft, is ze toch altijd alert op dat gebied: “In mijn familie komt het meerdere keren voor. Het is daarom een soort van tweede natuur aan het worden om bijvoorbeeld op feestjes snacks aan te bieden die ook geschikt zijn voor mensen met diabetes.”

Weg met de ‘aloude adviezen’
Een van de belangrijkste dingen die jullie, onze lezers, gaan terugzien in de blogs is dat Conny af wil van de ‘aloude adviezen’ omtrent voeding bij diabetes. “Veel mensen denken nog dat ze helemaal geen suikers mogen eten. Koekjes zijn uit den boze, bananen worden gemeden en suikervrije producten des te vaker gekocht. Dat is echt een misverstand.” Volgens de voedingsdeskundige zijn we er nog lang niet: “voeding en adviezen daar omheen veranderen continue, voeding is heel dynamisch. Ook wordt er steeds weer nieuwe medicatie uitgevonden, waardoor er ook weer nieuwe mogelijkheden ontstaan. De voorlichting over ‘gezonde’ voeding kan bij diabetes type 2 patiënten nog een flinke stap maken.”

Lees hier meer persoonlijke verhalen van mensen met diabetes.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!