Mijn uitleg is dan dat de bloedsuikerspiegel van zo’n sapje als een komeet omhoog schiet. Wat dus vlak na het opstaan niet de bedoeling is.

Fruitsuikers zijn ook suikers
Veel van mijn cliënten hebben niet in de gaten dat een glaasje sinaasappelsap koolhydraten bevat en wel van het snelle soort. Door het drinken van sinaasappelsap gaat de bloedsuikerspiegel razendsnel omhoog. “Maar het zijn toch natuurlijke suikers” Daar zit hem dus nu juist het grote probleem. Het lichaam maakt geen verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers of fruitsuikers.

Suikerklontjes
Een gemiddeld glas sinaasappelsap bevat zo’n zeven suikerklontjes. Het VARA-programma Kassa onderzocht dit in 2016 met hoogleraar Brouns van de Maastricht University. Meestal gaan er ongeveer drie of vier sinaasappels doorheen. Eet je brood bij het ontbijt, dan zit je opeens aan flink veel suikers bij het ontbijt alleen al. Ons lichaam is in de ochtend minder gevoelig voor insuline, met als gevolg een piek in de bloedglucose.

Eet fruit
Ik adviseer mijn cliënten dan ook om liever geen vruchtensap bij het ontbijt te gebruiken, maar fruit in z’n geheel te eten. Gebruik fruit als tussendoortje en niet meer dan twee porties fruit per dag. Fruit levert ongeveer 16 gram koolhydraten per portie. Enkele voorbeelden van een portie fruit:

  • 1 sinaasappel, 1 grapefruit, 1 appel, 1 kleine banaan, 1 peer, 1 grote perzik, 1 schijf verse ananas of 1 trosje druiven (ongeveer 12 druiven)
  • 2 mandarijnen, 2 nectarines, 2 kiwi’s, 3 pruimen of 3 abrikozen
  • 1 schaaltje aalbessen, aardbeien of frambozen
  • 3 gekonfijte dadels of 1 vijg

Leestip: bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!