Tip: koolhydraatarme stamppot. Diëtiste Conny Dubbeldam vertelt.

Op het spreekuur gaat het geregeld over stamppot. ‘s Winters willen mensen stampotten eten, maar de zorgen erover zijn ook te merken. Een veel gestelde vraag is dan ook of er niet te veel aardappelen worden gegeten, en dus te veel koolhydraten naar binnen gewerkt? Ook veel gehoord: “kom ik niet enorm aan van het eten van een stamppot?”

Als diëtiste vraag ik dan maar hoe een cliënt de stamppot klaarmaakt. Worden er meer aardappelen geschild dan normaal? Gaan er meer groenten doorheen? Of wordt er stiekem toch twee keer opgeschept omdat het zo lekker is?

Stamppot en hoeveelheid aardappelen
Een stamppot bestaat uit zowel aardappelen als groenten. Dit verschilt weinig met het gewone avondeten bestaande uit groenten en aardappelen. De schade is te beperken door niet meer aardappelen door de stamppot te doen dan normaal. Een extra aardappeltje is heus niet erg; het heeft wel invloed op de bloedsuikerspiegel, maar de stijging is niet meteen dramatisch.

Tip: koolhydraatarme stamppot met meer groenten
Een tip is om de aardappelen of een deel ervan te vervangen door knolselderij, dan beperkt je meteen de hoeveelheid koolhydraten. Nog een goed advies: meer groenten dan aardappelen door de stamppot. De grootste boosdoeners voor het gewicht zijn de speklapjes en de rookworst. Belangrijkste is om het bij een keer opscheppen te houden met een normale portionering.

Dus: stamp gerust, maar wel bewust!

Leestip: bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!