Waar moet je op letten als je gaat wintersporten met diabetes (type 2)?

Misschien ga je deze winter nog wel een weekje skiën of snowboarden. Lekker sportief van de sneeuw én de zon genieten. Als je diabetes hebt, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden als je op wintersport gaat. Wij sommen de belangrijkste tips hieronder op.

Tip 1: Neem een doktersverklaring (in het Engels) mee waarop staat dat je diabetes hebt.
Ook een medicijnenlijst opgesteld door de apotheek is wenselijk. Handig als je onverwacht naar de dokter of het ziekenhuis moet in het buitenland. Met de verklaring kun je namelijk insuline of orale medicatie verkrijgen in een apotheek in het buitenland. Je kunt ook het Europees Medisch Paspoort aanschaffen.
Tip 2: Plan je maaltijden vooruit.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een kant-en-klare maaltijd vol koolhydraten moet aanschaffen, omdat er niks koolhydraatarms te vinden is. In de blog ‘Zorgeloze vakantie: 5 tips’ geeft fysio Rommie Dijkman uitleg hoe je vooruit plant met maaltijden.

Tip 3: Houd rekening met een snellere stofwisseling tijdens wintersport.
Je verbruikt meer energie, doordat je waarschijnlijk actiever bent dan normaal. Dit kan van invloed zijn op je medicatiegebruik. Raadpleeg voor de zekerheid je behandelend arts.

Tip 4: Neem wat te eten en drinken mee op de piste.
Neem druivensuiker, een banaan en wat te drinken mee op de piste. Last van een hypo? Dan heb je ‘nood’pakketje bij je.

Tip 5: Ga niet alleen skiën of snowboarden.
Bij eventuele problemen kan je sportgenoot je helpen.

Tip 6: Wijk niet af van vaste eetpatroon.
Pas op met de all-inclusive verleidingen. Het is heel fijn om alles bij de hand te hebben met all-inclusive accommodaties, maar er zit ook een keerzijde aan. Je eet vaak op tijdstippen die misschien net niet gelegen komen of enorm afwijken van je normale eetpatroon. Kies daarom voor een appartement met eigen keuken.

Tip 7: Pas op met alcohol.
Ga je na het skiën nog door naar de apres ski? Houd er rekening mee dat alcohol bloedglucose verlagend werkt. Meer weten over diabetes en alcohol? Lees vooral het artikel ‘Diabetes en alcohol’ 

Mis je in dit lijstje nog een tip die wij zijn vergeten maar er absoluut tussen hoort? Laat het ons dan vooral weten onder dit bericht op Facebook.

Bron: dvn.nl 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!