Om meteen maar met de deur in huis te vallen: alcohol werkt bloedglucose verlagend. Een hypo ligt dus op de loer. Hoe kun je toch van Jägermeister genieten (alles met mate), zonder je diabetes uit het oog te verliezen? Kortom: hoe overleef je diabetes en après-ski?

Meer over wintersport en diabetes lees je hier.

Hypo ligt op de loer

Voordat de alcohol de bloedglucose verlaagt, kunnen alcoholische dranken de bloedsuiker eerst verhogen. Snap je het nog? In schnapps, jägermeister en glühwein zitten bijvoorbeeld koolhydraten of (veel) suikers die ervoor zorgen dat je bloedsuiker omhoog gaat. Na een tijdje daalt deze juist met een hypo als gevolg.

Het zit zo: Je lever gaat eerst de alcohol in het bloed afbreken in plaats van de glucose naar het bloed sturen. Hierdoor heb je een grotere kans op een hypo. Het effect kan lang doorgaan: de lever is anderhalf uur per alcoholconsumptie bezig met de afbraak en zal al die tijd géén glucose afgeven; ook niet als het lichaam daar om vraagt (bij een nachtelijke hypo bijvoorbeeld).

Tips après-ski mét diabetes

Wij vroegen Jeroen Doorenbos, trainer bij DVN, naar zijn tips hoe je lekker mee kunt doen met de rest tijdens de après-ski, zónder je diabetes te verwaarlozen.

  • Tip 1: Ga voor alcoholvrije drankjes. Er zijn tegenwoordig prima biertjes en mixdrankjes verkrijgbaar zonder alcohol. Heineken 0.0% is er daar één van. Zorg dat je je bloedsuikerwaarde goed in de gaten blijft houden. 
  • Tip 2: Altijd iets tussendoor eten. Een mueslireep past prima in de zakken van je skipak.
  • Tip 3: Vaker dan normaal je bloedsuikers meten. Je bent de hele dag flink actief met skiën, snowboarden, hiken of sleeën. De meeste mensen zijn thuis noot zoveel in beweging. Pas achteraf, ‘s nachts, gaat je bloedglucose sterk dalen. Dit komt door de combinatie beweging en alcohol. Houd daar dus rekening mee met eten (extra bijtanken).
  • Kies je voor meedoen met de rest qua alcoholgebruik? Bier of wijn zijn goede opties, schnapps zit daarentegen veel suiker in, dat kun je beter laten staan.
  • De bloedsuiker zal aanvankelijk stijgen maar een later effect is een bloedglucosedaling. Dus wees behoudend in het corrigeren op een hoge waarde voor het slapengaan.

Bovenal: drink, maar geniet met mate! En doe extra voorzichtig met het managen van je diabetes!

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!