Te weinig zonlicht

Voor het goed functioneren van lichaam én geest is daglicht essentieel. In de winter (en herfst) is er minder (lang) zon- en daglicht dan in de overige jaargetijden. Normaal gesproken is de lente de uitgelezen periode om weer lekker naar buiten te gaan en die zonnestralen te pakken.  

Als het langdurig slecht weer is en je weinig buiten komt in de zon kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. Je haalt deze vitamine namelijk voor twee derde deel uit het zonnetje op je bol. Wij hebben een aantal tips voor je opgesteld om optimaal om te gaan met het tekort aan zonlicht in de winter.

Tips

  1. Ga iedere dag een kwartier tot half uur naar buiten, met je handen en hoofd onbedekt. Het beste tijdstip is tussen 11:00 uur en 15:00 uur. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling in de lunchpauze van werk.
  2. Eet witvis, paddenstoelen, zalm, makreel, haring, eieren en champignons. Aan margarine, halvarine, bak- en braad en sommige yoghurttoetjes voegen ze ook vitamine D toe.
  3. Prof. Dr. Frans Pouwer raadde lichttherapie aan in zijn artikel over depressies voorkomen in de winter door een tekort aan licht. Zijn advies is om bijvoorbeeld voor een lichtbak te gaan zitten. Door de lichtinval krijgen de hersenen via de ogen bepaalde signalen door, die er weer voor zorgen dat de biologische processen in het lichaam (24-uurs ritme) worden hersteld. Melatonine (slaaphormoon) wordt hierdoor bijvoorbeeld onderdrukt, waardoor je ritme om overdag te functioneren goed werkt.
  4. Slik vitamine D- supplementen bij als je een tekort hebt. Zon- en daglicht is een van de belangrijkste leveranciers van vitamine D. Door de zon op je huid is het lichaam in staat om deze vitamine aan te maken. Disclaimer: Ga bij je huisarts te rade of jij extra bij moet slikken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van bloedonderzoek. In de webshop van voluitlevenmetdiabetes.nl koop je vitamine D.

Waarom is vitamine D gezond?

Vitamine D wordt door je lichaam gebruikt om calcium en fosfor uit voeding op te kunnen nemen. Het is een belangrijk hulpmiddel om de groei te stimuleren van botten en tanden. Tevens helpt het om ze sterk en gezond te houden. Ook draagt het bij aan een goede werking van spierfuncties.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Je hoeft geen enorm hoge doses te slikken. 10 Microgram per dag is al genoeg om een goede weerstand vast te houden. Alleen mensen van boven de zeventig jaar oud doen er verstandig aan om 20 microgram per dag tot zich te nemen. Een tekort kan namelijk voor botontkalking en/of spierzwakte zorgen.

Het slikken van vitamine D-supplementen dient niet ter vervanging van gezonde voeding en een dagelijkse portie daglicht/zonlicht. Supplementen zijn er vooral om tekorten aan te vullen.

Is vitamine D slikken veilig?

Ja, alleen als er structureel en langdurig te veel vitamine D is geslikt (boven aanvaardbare bovengrens), kunnen er consequenties aan kleven. Er kunnen dan bijvoorbeeld kalkafzettingen in het lichaam optreden. Als het om voeding gaat en blootstelling aan zonlicht, dan zitten er vrijwel geen risico’s aan. De huid regelt namelijk zelf de aanmaak van vitamine D. Ook overdosering van vitamine D uit voeding komt vrijwel niet voor. Meer weten over aanvaardbare grenzen vitamine D? Kijk dan eens op de site van het Voedingscentrum.

Kun je vitamine D zonder recept van de huisarts verkrijgen?

Je kunt vitamine D heel gemakkelijk halen bij de drogisterij of apotheek. Je hebt dus niet per se een recept van de dokter nodig. Supplementen kun je kopen in de vorm van tabletten, capsules of druppels.

Bron: Voedingscentrum en Gezondheidsraad 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!