Gestoofde koolrabi

Kom uit je comfortzone en probeer eens wat nieuws: gestoofde koolrabi!

Koolrabi met zoete aardappel en een procureurlapje: het is net groente-aardappelen-vlees, maar dan net even wat anders. De zoete aardappel heeft een lage glycemische index, wat ervoor zorgt dat de suikers uit koolhydraten langzamer in het bloed worden opgenomen dan bijvoorbeeld gewone aardapelen. 

De pittige koolrabi is het ‘neefje’ van broccoli en bloemkool. Je kunt koolrabi rauw eten, koken, smoren, roerbakken. Rauw heeft koolrabi iets weg van radijs, maar de smaak van koolrabi is zoeter. 
 

Bereidingswijze
1. Breng water aan de kook voor de zoete aardappels. Schil de zoete aardappels, snijd klein en kook ze met een snuf zout in 20 minuten helemaal gaar. Giet de zoete aardappels af (vang wat van het kookvocht op) en pureer ze met een pureestamper. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor een smeuïg resultaat.
2. Schil intussen de koolrabi en snijd in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Pel de knoflook en snijd fijn. Blancheer de gemengde kiemen door ze in een zeef te doen en kokend water (of kookvocht) erover te gieten. Spoel direct af onder de kraan zodat het gaarproces stopt. 
3. Verhit bakolie in een wok of koekenpan en roerbak de ui, knoflook en koolrabi op een middelhoog vuur gedurende 5 minuten (of totdat de koolrabi begint te kleuren). Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
4. Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een kleine koekenpan en bak de procureurlapjes 2-3 minuten per kant gaar op een middelhoog vuur.
5. Schep de zoete aardappelpuree op de borden en verdeel de koolrabi erover. Serveer de procureurlapjes ernaast en garneer met een plukje geblancheerde gemengde kiemen.

Tip: Het groene blad van de koolrabi kun je ook prima eten! Snijd klein en bak 1 minuut met de koolrabi mee.

Dit recept is afkomstig uit de DVN Diabetes Maaltijdbox van Ekomenu.nl. Wil jij meer weten over deze box? Voluitlevenmetdiabetes.nl biedt in samenwerking met Ekomenu een speciale biologische diabetes maaltijdbox aan en een koolhydraatarme maaltijdbox. Nu 25% korting op de eerste box! 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!