Levertraan is tegenwoordig een beetje ouderwets, toch was het zo gek nog niet. Er zit namelijk vitamine D in levertraan.

Vitamine D en de voordelen

Eerst iets over Vitamine D. Het is een erg belangrijke vitamine dat bij iedereen wel bekend is omdat het de botten sterker maakt. Maar het doet nog veel meer.

Het speelt een beschermende rol bij het ontstaan van auto-immuun aandoeningen zoals diabetes type 1. Maar het kan je ook helpen bij hart- en vaatziekten, depressies, dementie en zelfs kanker. Ook bij diabetes type 2 is het van belang.

Vitamine D- tabletten zijn verkrijgbaar in de webshop van voluitlevenmetdiabetes.nl. Haal vandaag nog jouw vitamineboost!

Heel fijn dat we het kunnen aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijg je het binnen via de voeding in vette producten. Denk aan vette vis. Maar ook eieren en sommige paddenstoelen die in de zon hebben gestaan. Aan boter wordt het toegevoegd omdat het een in vet oplosbare vitamine is.

Vitamine D- tekort

Er blijken heel veel mensen te zijn die een tekort hebben. Vooral omdat in Nederland te weinig zon is om voldoende vitamine D3 aan te kunnen maken. En als er wel zon is dan moet die ook de huid kunnen bereiken. Gebruik je een (gezichts)crème met zonnefactor, heb je een getinte huid of draag je bedekkende kleding? Dan loop je risico op een tekort. 

Er zijn nog meer mensen die een tekort kunnen hebben. Als je overgewicht hebt wordt het opgeslagen in lichaamsvet, waar het moeilijker uit te halen is om te benutten. Mensen die cholesterolremmers gebruiken zoals een statine, en dus een heel laag cholesterol gehalte hebben, lopen ook risico op een tekort.

Aanbevolen dosering

Onze huidige aanbeveling voor de dagelijkse inname van vitamine D3 wordt te laag gevonden door deskundigen. Mensen in de tropen maken per dag 100 keer meer vitamine D aan dan onze aanbevelingen zijn.

Deskundigen bevelen daarom aan om een hogere dosering te nemen. Hun aanbeveling is 25 tot 50 microgram per dag ofwel 1000 tot 2000 IE. Van vitamine D3 zijn geen gevallen bekend dat er sprake is van een overdosering of opstapeling. Je hoeft daar dus niet bang voor te zijn.

Harriët Verkoelen is diëtist en diabetesexpert, schreef 4 boeken over koolhydraatbeperkte voeding waaronder: ‘Diabetes overwinnen’ en ‘Afvallen met de wet van Harriet’. Meer blogs van Harriët.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!