Houd je energie op peil
Bij lage temperaturen verloopt je stofwisseling sneller en gebruikt je lichaam meer energie om warm te blijven. Ook stijgt je bloeddruk. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat je spieren door het rillen van de kou 43 procent beter reageren op insuline, waardoor ze meer glucose uit het bloed opnemen. Hierdoor daalt je bloedglucosewaarde. Met koud weer is het dus van belang om je bloedglucosewaarde goed in de gaten te houden.
Koud weer en diabetes, waar let je op?
- Je insuline mag niet bevriezen, dan werkt het niet meer. Bewaak de temperatuur van je medicatie met een handige thermometer.
- Je stofwisseling verloopt sneller. Je lichaam gebruikt meer energie en dit kan gevolgen hebben voor je dosering van je medicatie. Overleg met je behandelaar. Ga je op pad, neem dan voor de zekerheid iets te eten en glucosetabletten mee.
- Je bloeddruk wordt hoger. Heb je al een hoge bloeddruk, meet deze dan regelmatig bij lage temperaturen.
- Je bloedglucosemeter en sensoren kunnen onjuiste waarden aangeven. Check de handleiding tot welke temperaturen de waarden nog betrouwbaar zijn. Bewaar je bloedglucosemeter in ieder geval boven 10 – 15 graden. Bescherm ook je sensoren of teststrips tegen vrieskou.
Tip: bewaar ze op je lichaam als je buiten bent. Bijvoorbeeld in je binnenzak of in een tasje onder de jas.