De leefgewoonten van de mensen in de Blue Zones hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: gezond eten, veel buiten zijn en veel dagelijkse functionele beweging. Ze tuinieren bijvoorbeeld, of lopen, klussen of dansen.

Blijf actief

De inwoners van de Blue Zones zijn tot op hoge leeftijd actief. Ze werken, zijn actief als vrijwilliger, of passen op kleinkinderen. En dat heeft zo zijn voordelen. Wie maatschappelijk actief is, houdt hersenen en lichaam langer jong.

Ook zijn ze sociaal en betrokken in de maatschappij. Zo hebben ze bijvoorbeeld dagelijks contact met familie en vrienden. Dat betekent écht contact en dus niet alleen via Whatsapp of telefoon. Die verbinding en die sociale contacten zorgen ervoor dat de mensen goed in hun vel zitten.

En stress? Dat kennen ze niet. De Blue Zoners worden niet geleefd door een agenda, of mobiele telefoon. Ze hebben tijd voor dutjes, voor meditatie, een praatje met een dorpsgenoot. Hoe kun jij hier ruimte voor maken in jouw dagelijks leven?

Puur en onbewerkt eten

Natuurlijk eten ze overal in die Blue Zones anders. In Japan staan nu eenmaal andere gerechten op het menu dan in Griekenland. Toch is er een overeenkomst. In de Blue Zones eet men puur en geen sterk bewerkte producten uit de fabriek. Op het menu staan vooral groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en knollen. Aangevuld met vis, wat vlees of zuivel.

Stop eerder met eten

De mensen op Okinawa blijven niet eten tot hun buik vol zit; ze stoppen eerder. Hun spreekwoord luidt: ‘hara hachi bu’, en dat betekent: ‘Eet tot je 80 procent vol zit’.

Diabetes, gewicht en bloeddruk

In de ‘Voedingsrichtlijn diabetes’ wordt het mediterraan dieet genoemd als een gezond voedingspatroon bij diabetes. De principes van het mediterraan dieet zijn ook heel geschikt als je wilt afvallen of een hoge bloeddruk hebt. Dat komt door de grote porties groenten, fruit en peulvruchten die relatief weinig calorieën en juist veel kalium bevatten. Kalium helpt de bloeddruk te verlagen.

Proef zelf de mediterrane keuken

Italiaanse paprikarolletjes (involtini di peperoni)

Halveer 2 groene en 2 rode paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten en steelaanzet. Leg ze met de bolle kant naar boven op een bakplaat. Laat ze 20 minuten zwart blakeren onder de ovengrill. Doe ze in een plastic zak en laat afkoelen. Haal de velletjes van de paprika’s. Bewaar het paprikavocht. Roer 6 eetl. broodkruim, 3 fijngehakte ansjovisfilets, 1 eetl. fijngehakte kappertjes, 2 eetl. fijngehakte rozijnen, 2 eetl. pijnboompitten, 4 eetl. fijngeknipte peterselie en versgemalen peper door elkaar. Maak er met net genoeg paprikavocht een samenhangend geheel van. Verdeel de vulling over een kant van de paprikahelften en vouw de andere kant er overheen. Steek eventueel vast met een prikker. Bestrijk de rolletjes met wat goede olijfolie en serveer ze koud.

Meer onbewerkte recepten

Wil jij ook puur en onbewerkt eten en kun je wel wat inspiratie gebruiken? In het Blue Zones kookboek leer je de basis. Maar er zijn meer kookboeken die je op weg kunnen helpen. Zoals de boeken Mooi Mediterraan en Hartstikke Mediterraan van de zussen Jansen & Jansen waarin ze de kracht van mediterraans eten uitleggen, met smakelijke recepten. Of de boeken met pure gerechten van Pascale Naessens.

Dit artikel is afkomstig uit het ledenmagazine Diabc. Auteur: Christel Vondermans

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!