Hoe houd je grip op je gezondheid?

  1. Let op signalen van complicaties. Vermoed je problemen? Bespreek deze dan met je behandelaar.
  2. Houd je waarden in de gaten. Ga regelmatig bij jezelf na hoe het met je gezondheid gaat.
  3. Kies een nieuwe gezonde gewoonte. Doe je het na een tijd automatisch? Kies er dan nog een.
  4. Ga naar je controles en bereid je voor op het jaargesprek. Is er iets veranderd in je gezondheid? Bespreek dit dan. Het kan uitmaken voor je behandeling.
  5. Houd gezonde gewoontes vol. Of je nou grote of kleine veranderingen maakt. Iedere verandering telt.

Hoe houd je nieuwe gewoontes vol?

Het helpt om je omgeving te betrekken bij de veranderingen die je maakt in je gezondheid. De mensen om je heen kunnen je helpen in moeilijke tijden en zelf de nieuwe gewoontes ook overnemen. Dat maakt het makkelijker om vol te houden.

‘Het is een groot misverstand dat een gezonde leefstijl volhouden alleen maar met discipline te maken heeft’, vindt Prof. dr. Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Je omgeving, mentale rust, slaap, medicatie, stress en hormonen helpen ook een handje mee.

Tips van prof. dr. Andrea Evers om gezonde gewoontes vol te houden:

  1. Leer jezelf goed kennen
    Wees aardig voor jezelf als het even niet lukt. Ook helpt het om je te verdiepen in de strijd die zich binnenin jou afspeelt, met destructieve gedachten, hormonen en je innerlijke saboteur. Een zogenaamde innerlijke saboteur is een deel van jou dat het heel spannend vindt dat je dingen wilt veranderen. Het probeert de verandering dus eigenlijk tegen te houden om jou te beschermen tegen het onbekende. Als je dit van jezelf weet, kun je bewustere keuzes maken en je leven zo inrichten dat het makkelijker wordt om voor gezond te kiezen.
  2. Maak het leuk
    Om iets op langere termijn te kunnen volhouden, moet de weg ernaar toe leuk zijn. Als je jouw sport leuk vindt, krijg je zelf echt zin om te sporten, terwijl je in het begin dacht: dit ga ik doen om af te vallen of fitter te worden.
  3. Maak een plan voor moeilijke situaties
    Zet je wilskracht in om plannen te maken voor moeilijke situaties. Onderzoek in welke situaties je extra kwetsbaar bent. Bijvoorbeeld als je van een lange werkdag thuiskomt of als je alleen thuis bent en voor de televisie zit. Wanneer kies jij sneller voor ongezond? Voor die moeilijke situaties maak je een plan. Hoe concreter, hoe beter.
    Zorg bijvoorbeeld dat je al boodschappen in huis hebt, voor een gezonde maaltijd die snel klaar is. Kies een gezonde snack voor tijdens het tv-kijken. Of ga wandelen in plaats van tv-kijken. Zet ‘s ochtends alvast je wandelschoenen naast de afstandsbediening.
  4. Voorkom stress
    Als je gestrest of moe bent, heb je meer zin om te snacken en sporten over te slaan. Door bewust rust te nemen is het makkelijker om gezondere keuzes te maken.” Lees tips om stress tegen te gaan en meer te ontspannen.
  5. Maak nieuwe gewoontes
    Probeer een nieuwe gezonde gewoonte automatisch te doen zodat je er niet meer bij na hoeft te denken, zoals tandenpoetsen. Zo kun je je lichaam te slim af zijn. Een gewoonte kost minder energie dan wanneer we iets elke dag opnieuw moeten plannen. Omdat je lichaam evolutionair gezien gericht is op het besparen van energie houd je op deze manier iets langer vol.
  6. Accepteer dat het op en af gaat
    Als je een mindere dag hebt, pak het dan de volgende dag weer op. Uiteindelijk gaat het om de som van alles, en dan maakt het niet uit als het een dag is misgegaan.

Mentale valkuilen

Let op voor deze twee grote valkuilen bij het volhouden van gezonde voornemens:

  1. Uitstelgedrag
    Als je vooraf al denkt: Ach, het lukt nu toch niet, ik begin morgen. Of: nog één keer en dan stop ik ermee. Dat is uitstelgedrag. Het is heel slim om daar vandaag nog mee te stoppen, want het is een saboteur waarmee je jezelf continu voor de gek houdt.
  2. Destructieve, negatieve gedachten
    Zoals: ik kan dit gewoon niet, ik ben een loser, ik vind mezelf helemaal niet leuk zo. Of je bent even teruggevallen en je denkt: het heeft nu toch geen zin meer. Bij niemand gaat het altijd goed. Het leven bestaat uit vallen en opstaan. Voorkom dat je in een negatieve spiraal komt.
    Als je merkt dat je daar veel last van hebt, is het belangrijk er iets aan te doen en hulp te zoeken. Dat kan een instructeur in de sportschool zijn, je vriendinnen, maar ook een psycholoog. Doe wat goed voelt voor jou. Als je het maar weet te doorbreken.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!