Het jaargesprek

Wat kun je bespreken tijdens het jaargesprek en welke controles kun je verwachten?

Hoe voel je je?
De jaarlijkse controle begint vaak met een gesprek waarin je bespreekt hoe je je voelt en of je zorgen hebt over je gezondheid. Diabetes vraagt veel van je. Wordt het je soms te veel of loop je ergens tegenaan? Bespreek het dan.

Lukt het om je leefstijl aan te passen?
Lukt het je om gezond te eten, genoeg te bewegen, goed te slapen en ontspannen, niet te roken en drinken en indien nodig af te vallen? Samen bespreek je wat goed gaat en wat er beter kan.  

Werkt je behandeling?
Je behandelaar zal vragen hoe het gaat met het reguleren van je glucosewaarden. Als je zelf je glucosewaarden hebt gemeten en bijgehouden dan bekijk je die samen. Heb je last van hypo’s of hypers? Is er dit jaar iets veranderd in je gezondheid of in je behandeling voor een andere aandoening? Of heb je klachten door medicijnen? Bespreek dan of je behandeling voor diabetes nog past bij jouw gezondheid en wensen. Je kunt je op dit gesprek voorbereiden door vooraf de keuzehulp te doorlopen.

Zijn er tekenen van complicaties?
Heb je klachten die kunnen wijzen op complicaties door diabetes? Zoals pijn op de borst, kortademigheid, jeuk, tintelingen of wondjes? Vertel dit aan je behandelaar. Wacht niet tot je volgende controle.

De lichamelijke controles

Na het gesprek word je lichamelijk onderzocht. Je voeten en benen worden gecontroleerd op wondjes, gevoelloze plekken en reflexen. In je mond wordt gekeken of er tekenen zijn van tandvleesproblemen. Als je insuline spuit worden de spuitplekken op de huid bekeken.

Om te onderzoeken hoe groot je risico is op andere problemen zoals hart- en vaatziekten wordt je bloeddruk, gewicht (BMI) en buikomvang gecontroleerd.

Laboratoriumonderzoek

Een aantal dagen voor het jaargesprek moet je laten bloedprikken en urine inleveren. In het laboratorium wordt gekeken naar je glucosewaarde en HbA1c, de hoeveelheid cholesterol en de werking van je nieren.

Fundusfoto

Om te onderzoeken of er problemen aan je ogen zijn door diabetes is het belangrijk om minimaal iedere drie jaar een foto van je ogen (fundusfoto) te laten maken. Dit hangt af van de conditie van je ogen. Vraag je behandelaar hoe vaak voor jou het beste is.

Behandelplan

Tijdens het jaargesprek bespreekt je behandelaar de uitslagen van de controles met je. Als uit de controles blijkt dat er iets aan de hand is dan bespreken jullie de mogelijke behandelingen.

Als je (een hoog risico op) hart- en vaatziekten, nierschade of hartfalen hebt dan is je behandeling eerst gericht op het verkleinen van deze risico’s met beschermende medicijnen en een gezondere leefstijl. Bespreek met je behandelaar of je extra bescherming nodig hebt van je hart en/of nieren.

Samen kijk je naar wat je zelf kunt doen om gezonder te worden en blijven. Je stelt doelen vast over je gewicht, hoeveel je beweegt, minder roken en je gebruik van medicijnen. Ook maak je afspraken over streefwaarden en zelfcontroles.

Bereid je voor op het jaargesprek

Heb je vragen of zorgen over je gezondheid die je wilt bespreken? Schrijf deze dan vooraf op. Onze vragenlijst hebt je op weg met vragen waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!