Meer staan en bewegen

Dagelijks meer staan en bewegen (zoals wandelen) is beter voor het regelen van de glucosewaarde bij mensen met diabetes type 2 dan 1 uur per dag intensief sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia. Voorwaarde is wel dat je bij beide vormen van beweging ongeveer evenveel calorieën eet of drinkt.

3 vormen van bewegen

Het onderzoek vergeleek drie verschillende vormen van bewegen (bewegingsregimes) bij in totaal 19 mensen met diabetes type 2. 

  • Zitregime: per dag 14 uur zitten, 2 uur lopen en staan en 8 uur slapen
  • Sportregime: per dag 13 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 1 uur intensief fietsen en 8 uur slapen
  • Minder-zitten regime: per dag 9 uur zitten, 2 uur lopen en staan, 2 uur wandelen, 3 uur staan en 8 uur slaap

Elk van de drie regimes werden steeds vier dagen achter elkaar gevolgd. Tussen de regimes zat telkens een periode van10 dagen rust. 

Resultaten van het onderzoek

Zowel tijdens het minder-zitten regime als tijdens het sportregime hadden de deelnemers betere glucose- en vetwaarden in het bloed. Hoewel het calorieverbruik hetzelfde was tijdens het minder-zitten regime en het sportregime, bleef de glucosewaarde beter in balans tijdens het minder-zitten regime beter dan tijdens het sportregime. Een gunstiger effect dus, wanneer je diabetes type 2 hebt. Conclusie: meer bewegen is beter dan intensief sporten.

Tips voor meer lopen en staan

Vooral minder zitten gedurende de dag is dus erg belangrijk. Wat doe je dan als je niet zit? 2 uur te lopen en staan, 2 uur wandelen, 3 uur staan. Veel dingen kun je staand of lopend doen in plaats van zittend. Zoals telefoneren of bijkletsen met een vriend(in). Je kunt er ook een gewoonte van maken om na iedere maaltijd een rondje te wandelen. Het kan helpen om jezelf voor te nemen om een minimaal aantal stappen per dag te zetten. Zo blijf je gemotiveerd om in beweging te blijven. Leestip: Drie tips om met gemak 10.000 stappen per dag te halen.

Heb je een zittend beroep? Ook dan kun je dit regelmatig afwisselen met staan of lopen. Hoe je dat doet vertellen we je in het artikel Meer bewegen op een werkdag

 
 

 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!