Oorsprong van 10.000 stappen

Regelmatig bewegen is goed voor je. De Japanse arts Yoshiro Hatano drukte de minimale hoeveelheid aan beweging per dag uit in stappen. Wel zo overzichtelijk. Het gemiddeld aantal stappen dat je zet op een dag is 6.000. Hatano kwam tot 10.000 stappen per dag middels de volgende berekening:

6.000 stappen (gemiddeld aantal per dag) + 4.000 stappen (30 minuten extra beweging) = 10.000 stappen

Hoe zet je 10.000 stappen?

Tienduizend klinkt je wellicht als veel in de oren, maar het valt mee. Hoe zorg je ervoor dat je dit minimum aan dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging haalt? We hebben een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Stel jezelf een haalbaar doel en bouw het op
Je hoeft echt niet meteen op dag één van je goede voornemen die 10.000 stappen te zetten, bouw het rustig op. Stel jezelf haalbare doelen en bedenk: alle beetjes helpen.

2. Meten is weten. Het werkt bovendien motiverend
Om tot tienduizend stappen op een dag te komen, hoef je gelukkig niet tot tienduizend te kunnen tellen. Dat doen handige apparaatjes voor je, zoals een stappenteller of activity tracker! Zo’n apparaatje houdt voor jou het aantal stappen en kilometers per dag bij en is daarnaast een fantastische stimulans om jouw doelen te halen of je persoonlijke record te verbreken. Probeer het maar!

3. Maak er een gewoonte van
Als iets eenmaal een gewoonte is, hoef je er in feite niet meer over na te denken. Het gaat dan als vanzelf. Probeer dus die (extra) stappen slim in je dag in te bouwen, waardoor het ook echt een gewoonte kan worden. Als je wat extra tips nodig hebt om wat extra stappen te zetten op een dag, denk dan eens aan het volgende:

  • Neem vaker de trap in plaats van de lift
  • Breng de tijd die je ergens moet wachten lopend door
  • Parkeer de auto wat verder weg of stap een bushalte eerder uit
  • Ga een stukje wandelen in de pauze
  • Loop naar je collega in plaats van te bellen of te mailen
  • Ga ‘s avonds of in het weekend de deur uit voor een wandeling
  • Ga te voet naar de supermarkt in plaats van met de auto
  • Loop tijdens het telefoneren heen en weer

Als je diabetes hebt en veel wandelt is aandacht voor je voeten van belang. Lees onze wandeltips met diabetes en ontvang een gratis e-book met 6 mooie wandelroutes.

Wat zijn jouw tips om meer te bewegen? Deel ze op onze facebookpagina!

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!