Wandelen is goed voor je, maar aandacht voor je lichaam is wel van belang. Met name voor je voeten. Lees de wandeltips met diabetes van de trainer en cursusleider bij Diabetesvereniging Nederland:
- Voor zowel beginners als gevorderde lopers is het van belang om een wandelschoen aan te schaffen die de gehele voet ondersteunt. De schoen moet niet te strak, maar ook niet te ruim zitten. Er bestaan schoenen voor mensen met een Diabetische Voet (of ter voorkoming ervan).
- Naast goede schoenen, zijn goede sokken ook belangrijk. Ga in ieder geval nooit zonder sokken wandelen. Dan is de beschermlaag van de voeten weg. Kies bij wandelsokken voor sokken zonder naden.
- Het opbouwen van het wandelen is erg belangrijk. Bouw het steeds met minuten uit in plaats van kilometers. Jezelf voornemen om 5 kilometer te gaan wandelen kan al snel betekenen dat je een uur onderweg bent (uitgaande van een loopsnelheid van 4,5 a 5 kilometer per uur).
- Controleer altijd voor en na het wandelen je voeten op kwetsuren. Meer en langer wandelen kan blaren geven.
- Blaren, schuurplekken en beknelling van de voeten zorgen bij mensen met diabetes sneller voor vervelende situaties. Genezing van kwetsuren duurt langer (aantasting zenuwen en bloedvaten) en beschadigingen aan de voeten hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Ook onderhuids kan een ontsteking zitten, die onopgemerkt kan blijven.
- Wees voorzichtig met eeltvijlen, nagel knippen, etc. als je diabetes hebt. Er bestaan speciale voetverzorgingsproducten voor een Diabetische Voet. Laat je voeten het liefst door een professional nakijken en behandelen. Meer tips over voetverzorging vind je hier.
- Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg en eventueel glucosetabletten. Dit is om een eventuele hypo op te kunnen vangen. Meer over hypo’s lees je hier.
- Voor extra motivatie en ondersteuning kan je je aansluiten bij een (diabetes-)wandelclub.
- Heb je door de diabetes al veel klachten aan je voeten (Diabetische voet), dan is een andere vorm van beweging mogelijk beter voor jou.
Vraag het gratis e-book aan
In het gratis e-book vind je 6 mooie wandelroutes bij beschikbaar gesteld zijn door de ANWB. Als je diabetes hebt en lange wandelingen maakt zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom vind je naast de wandelroutes ook nog allerlei weetjes en wandeltips voor mensen met diabetes.
In dit artikel vind je verwijzingen naar relevante producten bij onze partners, zoals producten voor een Diabetische Voet. Wanneer je via die link een bestelling plaatst bij een partner, wordt er automatisch een donatie gedaan aan Diabetesvereniging Nederland (DVN). Zo steun jij mensen met diabetes en dat kost jou niks extra. Bekijk alle partners.