Het was even ‘oeps’ voor René Kamp (60) nadat hij in 2004/2005 te horen kreeg dat hij Diabetes Type 2 heeft. Niet zo verwonderlijk met een bloedsuikerwaarde van 19 mmol/L als uitslag van het bloedprikken. Erger dan oeps voelt het voor Kamp ook niet: ‘je hebt nou eenmaal de pech en zal er iets mee moeten doen’.

‘Ik voelde me al een tijdje niet echt lekker. Ik zat een beetje raar in mijn vel’, legt René uit. ‘Ja dan wordt je geadviseerd om eens te gaan bloedprikken, om te kijken of alles wel in orde is’. De van beroep monteur van zware machines blijkt inderdaad DM type 2 te hebben, net als zijn beide ouders. ‘Ik ben met tabletten begonnen en zo’n zes jaar geleden op insuline spuiten overgegaan. Mijn ouders spuiten alle twee ook, maar wel flink grotere hoeveelheden dan ik’.

Pieken en dalen
Sinds een half jaar staat Kamp onder begeleiding van diëtiste Conny Dubbeldam (bekend van onze dieetblogs), dit na controle bij de praktijkondersteuner. ‘Ik had zulke enorme pieken en dalen in mijn bloedsuikerlevels, en daar wilde ik eigenlijk wat aan gaan doen. Na overleg kwam ik bij Conny terecht, bij wie me veel duidelijk is geworden over voeding’.

Zelf het wiel uitvinden
Het inspelen op voeding en diabetes wordt steeds beter. Toch is de 60-jarige kamp eigenlijk zelf met het initiatief gekomen om wat aan het voedingspatroon te veranderen. ‘Het is me best wel tegengevallen, dat ik weinig bijval heb gekregen van hulpverleners als het gaat om de aanpak van het eetpatroon en de mogelijk positieve gevolgen voor de glucosewaarden’. Door het gericht omgaan met voeding heeft René vrijwel nooit meer een hongergevoel en is het laten staan van verleidingen geen enkel probleem: ‘ik wil voorkomen dat ik meer medicijnen moet gaan gebruiken, dus nee het kost me geen moeite’.

Zoutzak
De monteur doet niet gericht aan sport, maar vindt zichzelf ook absoluut niet het type bankhanger: ‘Ik loop en sta de hele dag op mijn werk, dus werk is lichamelijk actief genoeg. Daarnaast hebben we honden die uitgelaten moeten worden. Het uitlaten zelf zorgt altijd al voor flinke wandelingen’.

Meer persoonlijke verhalen lezen? Ook Wim en Karlijn deden een poosje geleden hun persoonlijk relaas over leven met diabetes type 2 op voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!