Interview met wetenschapsjournalist Diederik Jekel (33) over diabetes en Wie Is De Mol?

Jekel heeft het niet altijd makkelijk gehad tijdens het programma Wie Is De Mol (WIDM)? Diederik heeft al sinds zijn zeventiende diabetes type 1. Het in de hand houden van zijn bloedsuiker was soms nog een grotere beproeving dan de opdrachten van het populaire programma zelf.

Hebben de spanning en onverwachte situaties tijdens de opnames van WIDM zijn diabetes beïnvloed? Speelden hypo’s hem parten? Wat betekent Voluit Leven Met Diabetes eigenlijk voor de wetenschapsjournalist? We waren benieuwd en stelden Diederik een paar vragen hierover.

Hoe heb je je voorbereid op de opnames?
“Ik heb de Dexcom G5 meegenomen; een continue glucosemeter. Hiermee kon ik mijn glucose in de gaten houden onder de meest heftige omstandigheden. Het probleem van WIDM is dat je niet van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Dagen duren lang en de opdrachten kunnen erg inspannend zijn. Je moet continu je suiker in de gaten houden. De meter hielp me daarbij, bovendien had ik natuurlijk altijd glucose bij me.”

Hoe ga je om met onregelmatige werktijden?
“Mijn leven is helaas altijd onregelmatig en bestaat uit lange draaidagen, ik moet er dus rekening mee houden. Door je suiker goed in de gaten te houden kun je alles wel aan. Soms is het zo dat een programma zo duur is om stil te leggen (denk aan kosten studio, mankracht etc.) dan moet je te allen tijde voorkomen dat je een hypo krijgt. Ik probeer dan mijn bloedsuiker iets hoger te krijgen. Dat kun je bijna niet voorkomen. Het is niet goed, maar een probleem dat meer werkende mensen met diabetes zullen hebben.”

Heb je voor dat de opnames van WIDM begonnen, verteld dat je diabetes hebt?
“Zowel de kandidaten als de crew wisten dat ik diabetes heb. Ik heb dit meteen verteld de eerste avond dat we allemaal bij elkaar waren. Je moet hier eerlijk in zijn, mensen vinden het fijn om te weten, ook om, mocht dat nodig zijn, je te helpen. Het is niet dat je dan dramatisch doet, je geeft mensen de mogelijkheid rekening met je te houden. Ik vertel altijd dat als ik iets aan het eten ben of ik me afzonder, dat te maken kan hebben met een hypo. Ik heb ze ook verteld van mijn continue bloedglucosemeter. Ik wilde niet dan mensen dachten dat ik vals speelde, je mag als deelnemer namelijk geen telefoon bij je hebben.”

Heb je tijdens WIDM hypo’s gehad?
“Nee gelukkig niet. Ik heb er weleens tegenaan gezeten, maar dan moet je gewoon suiker eten, hopen dat het snel werkt en doorbijten. Het was nooit zo erg dat ik niet meer kon functioneren. Ik ben sowieso gezegend met een stel hersenen dat zich altijd goed kan focussen. Zelfs met een hypo, al wordt het dan een heel stuk moeilijker.”

Wat betekent ‘voluit leven met diabetes’ voor jou?
“Je er niet door tegen te laten houden, al moet ik mezelf wel regelmatig blijven herinneren dat je het niet moet vergeten. Je moet alert blijven, dat maakt het ook zo’n vervelende aandoening.”

Heb je nog tips voor mensen die net gehoord hebben dat ze diabetes hebben?
“Onthoud dat je uiteindelijk bijna alles kunt doen met diabetes, het is niet het einde van de wereld. Stop het ook niet weg. Je mag best balen dat je chronisch ziek bent. Mensen die niet chronisch ziek zijn zullen dat gevoel nooit helemaal begrijpen. Elke dag is weer een nieuwe dag. Als iets niet lukt, dan moet je daar vooral niet te lang in blijven hangen. Je kunt de volgende dag weer beter je best doen. Ik haal persoonlijk hoop uit de gedachte dat ik  onderdeel ben van de eerste generatie die een externe alvleesklier (een superslim pompje dat helemaal zelf je bloedglucose op peil houdt, en daarmee hypo’s en hypers tot het minimum beperkt) mee gaat maken, of zelfs gaat zien dat diabetes genezen gaat worden.”

Over Diederik Jekel
Diederik Jekel is een Nederlandse wetenschapsjournalist en schrijver. Het doel van Diederik is om wetenschap begrijpelijk te maken en om te laten zien dat wetenschap interessant en noodzakelijk is. Hij is sinds 2010 vaste gast bij wetenschappelijke onderwerpen in De Wereld Draait Door. Ook presenteert hij het televisieprogramma De Kennis van Nu. Diederik schreef enkele boeken, columns voor Nrc.next en KIJK en was medescenarioschrijver van de speelfilm Homies. Voor dit scenario ontving hij een Gouden Pen.

Lees hier meer persoonlijke verhalen van personen over diabetes of hun leven met diabetes.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!