Review

In het artikel ‘Gezonder leven met Fitbit’ doken we al in het verhaal achter Fitbit. Zo lees je welke inzichten een fitness tracker geeft in je gezondheid en algehele conditie, maar ook hoe een smart watch kan bijdragen aan het bereiken van je doelen of het vinden van de motivatie om meer te gaan bewegen.

Dat Fitbit motiveert tot beweging beamen onze testpersonen volledig. Wij vroegen Marlies, Stef en Angela om een aantal weken een Fitbit Charge 3 uit te testen.

Minder zitten, vaker opstaan

Vlak voordat de klok het hele uur aantikt krijgen Fitbit-gebruikers een melding op hun polsbandjes of ze eraan denken om 250 stappen per uur te zetten. Heb je wel bewogen, maar mis je een aantal stappen? Dan geeft het sporthorloge weer hoeveel er nog ontbreken van de 250. Zowel Marlies, Stef als Angela geven aan gebrand te zijn een extra rondje te lopen om die 250 stappen per uur te behalen.

Stef (60+’er, doet aan yoga en fitness beide 1x per week): Het horloge zet mij ertoe aan om een extra rondje te maken. Het inzichtelijk maken van de beweging die ik wel of niet krijg, draagt bij aan meer mobiliteit.

Alledrie de testers prijzen het feit dat het polsbandje inzage geeft in hoeveel je eigenlijk zit achter de computer tijdens een kantoordag. Vaak wordt vergeten om minstens één keer per uur op te staan en even een rondje te maken. Kortom, Fitbit motiveert tot beweging.

Marlies (35+’er, tennist 1x per week, diabetes type 1) vindt vooral de combinatie van een Fitbit fitness horloge met diabetes een uitkomst: ‘Bewegen helpt om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden en om de insuline efficiënter te laten werken. Het horloge helpt me echt herinneren om wat vaker op te staan. Ik probeer zelfs extra veel stappen te zetten of meer trappen te lopen hierdoor’.

Makkelijk opstarten met Fitbit

Niets is zo vervelend als een apparaat dat lastig te hanteren is. Gelukkig gaat dit niet op voor het Fitbit horloge. Zowel Stef, Marlies als Angela geven aan dat het installeren en koppelen van een Fitbit erg gemakkelijk gaat. De gebruiker wordt door het hele proces geleid. Marlies merkt op dat ‘meer tips wat betreft de functies van het horloge wel welkom zouden zijn’.

Voor degene die niet zo bedreven in de Engelse taal zijn, merkt Angela (50+’er, doet aan fanatiek wielrennen meerdere keren per week, diabetes type 2) terecht op dat het ‘jammer is dat alle informatie in het Engels is’.

Zelfs na het veranderen van de taal op de Fitbit website zelf in het Nederlands, blijft de te hanteren taal helaas Engels. Gelukkig is er sinds kort een Nederlandstalige help- en servicedesk in het leven geroepen.

Plus- en minpunten Fitbit

Pluspunten Fitbit

  • Gemakkelijke instructie en set-up van het horloge
  • Mooi design, lichtgewicht horloge
  • Draagt bij aan meer mobiliteit
  • Stimuleert tot een actievere en gezondere leefstijl

Minpunten Fitbit

  • Alle informatie is in het Engels
  • Sommige functies worden niet geregistreerd op het scherm van het horloge zelf, maar blijken achteraf wel in de app geregistreerd te zijn
  • Weinig informatie over welke functies de Fitbit allemaal biedt (in de app)
  • Bij eerste paar keren gebruik licht het scherm continue op bij beweging van de pols. Na verloop van tijd niet meer, waardoor het scherm telkens moet worden aangeraakt om informatie te verkrijgen

In ieder geval zijn alledrie de testpersonen het erover eens: ze zouden een Fitbit absoluut aanbevelen aan anderen. Er zelf één aanschaffen zit ook in de overweging: Marlies vindt het horloge best duur en gaat voor een aanbieding (zie hieronder), Stef koopt liever een duurdere Fitbit met een draadloze betaalfunctie erop.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!