Kleine aanpassingen met groot effect
“Bij vrouwen met diabetes type 2 kan het in de overgang lastiger worden om de glucosewaarde stabiel te houden door afname van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als nachtzweten, opvliegers, gewicht aankomen en slecht slapen. Algemene tips zijn bewegen, kiezen voor voeding met voldoende vezels, niet te veel eten of drinken met snelle suikers en matigen of stoppen met alcohol.
Als je slecht slaapt, drink dan alleen koffie en theïne (in thee) in de ochtend. Cafeïne blijft vijf tot tien uur in je bloed en kan opvliegers en nachtzweten veroorzaken, net als verse gember en cola light. Daarmee stoppen kan veel doen. Slaap is belangrijk; als je uitgerust bent, kun je meer aan – en kies je sneller voor gezond. Een voorbeeld: er kwam een vrouw langs in de praktijk die last had van opvliegers en nachtzweten. Ze gaf aan een liter cola light per dag te drinken, ook daar zit cafeïne in. Ze stopte met de cola light en ze had geen opvliegers en nachtzweten meer en haar glucosewaarden waren verbeterd. Daardoor was ze niet meer moe en had ze meer zin om te bewegen. Een ‘kleine’ aanpassing met groot effect. Zo pak je leiderschap op je eigen gezondheid, dat vind ik mooi om te zien.”
Durf om hulp te vragen tijdens de overgang
“Het is goed om je te realiseren: niet alles komt alleen door de overgang, vaak is het een combinatie van factoren. Hoe is je thuissituatie, zijn er financiële problemen, vind je je werk nog leuk, heb je veel stress, ben je mantelzorger, heb je iets van vroeger niet verwerkt en denk je daar vaak aan terug. Het heeft allemaal invloed op hoe je door de overgang gaat en op de klachten die je ervaart. Daarom is het goed om hulp te vragen, zodat je samen kan onderzoeken waar klachten door veroorzaakt worden en wat behandelmogelijkheden zijn om goed door de overgang te komen. Je hoeft het niet alleen te doen. Vrouwen zijn streng voor zichzelf, willen alle ballen in de lucht houden. Vraag jezelf eens af: moet het ook allemaal? Zorg en wees lief voor jezelf.”
Bespreek je klachten tijdens je controle
“Soms komen klachten helemaal niet door de overgang. Onlangs kwam een vrouw in de praktijk die last had van warmteaanvallen in de nacht. Tijdens het gesprek gaf de vrouw aan dat ze al een jaar niet op controle was geweest voor haar diabetes en bloeddruk. Van een hoge bloeddruk kun je ook warmteaanvallen krijgen. Moeheid kan komen door wisselende glucosewaarden. Een hypo kan lijken op een opvlieger. De vrouw wilde hormoontherapie proberen. Na haar verhaal te horen, vroeg ik of ze snurkte. Dat bleek zo te zijn. Ik stelde voor om eerst een onderzoek naar slaapapneu te laten doen, want ook daardoor kun je moe zijn en last hebben van nachtzweten. En dat bleek ze inderdaad te hebben. Nu wordt ze behandeld voor apneu en zijn haar klachten verholpen. Ga dus naar je controle, want dan kan het onderzocht worden en word je op de juiste manier geholpen.”
De overgang bij mannen
Bij het woord ‘overgang’ denken veel mensen meteen aan vrouwen met opvliegers, stemmingswisselingen en het afnemen van de vruchtbaarheid. Veel minder bekend is dat mannen ook een overgang doormaken, die ook wel penopauze of andropauze wordt genoemd. De aanmaak van testosteron daalt bij mannen tussen de 40 en 70 jaar. Het kan zijn dat daardoor (milde) klachten ontstaan, zoals erectieproblemen, stemmingswisselingen, meer buikvet, minder spiermassa en minder zin in seks. Krachttraining kan deze klachten verminderen, omdat dit de natuurlijke aanmaak van testosteron bevordert. Extra plus: krachttraining is ook goed voor je diabetes.
Gratis webinar over de overgang
Op dinsdagavond 5 maart organiseert Diabetesvereniging Nederland een webinar over de Overgang. Wil je erbij zijn of het later terugkijken? Meld je dan aan.
Dit artikel is afkomstig uit Diabc ledenmagazine 2024. Tekst: Franka Meijer