1. Ken de gevolgen van diabetes

Toen ik de diagnose kreeg heb ik me verdiept in wat diabetes is, wat de mogelijke gevolgen zijn en wat ik zelf kan doen om zo gezond mogelijk te blijven. Dit neemt angst weg. Ik ken de risico’s en dat motiveert me om goed voor mezelf te zorgen. Ik eet ongeveer 80% van mijn tijd gezond en koolhydraatbeperkt. Maar 20% mag ik van mezelf smokkelen. Dan geniet ik van iets lekkers en ben ik daarna extra gemotiveerd om die 80% extra goed mijn best te doen.

2. Ga naar je controles

Laat tenminste een keer per jaar je waarden controleren door je praktijkondersteuner. Sommige complicaties merk je namelijk niet, of pas als het te laat is. Voor iedere controle ga ik bij mezelf na hoe ik me voel en wat ik wil bespreken met mijn zorgverlener. Vragen schrijf ik voor mezelf op een papiertje.

3. Betrek je omgeving bij je gezondheid

Vertel vrienden, collega’s en familie dat je gezonder wilt leven vanwege diabetes. Ze kunnen je dan helpen als het even moeilijk is om vol te houden. Ik heb gemerkt dat de meeste mensen dat graag doen. Ik word nu zelfs uitgenodigd door mensen die ook gezonder willen leven maar het moeilijk hebben: dan kan ik ze helpen bij voorbeeld samen een fietstocht te maken.


Wil jij ook meer grip op je gezondheid zoals Angela? Meld je dan aan voor de online challenge: grip op je gezondheid. In vijf weken helpen we jou om grip te krijgen op je (latere) gezondheid met diabetes type 2.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!