Wat is een glucosesensor?

Je glucosewaarde kun je meten met een bloedglucosemeter of met een glucosesensor. Een glucosesensor is een klein apparaatje dat je op je arm of buik aanbrengt. De sensor heeft een klein sensordraad dat onder je huid zit. Daar voel je niks van. Het meet continue hoeveel glucose er in het weefselvocht (interstitiële vloeistof) van je lichaam zit. De glucosewaarde lees je af op een reader of app op je telefoon.

Verschillende soorten sensoren

Er bestaan verschillende soorten sensoren. Het Continue Glucose Monitoring-systeem (CGM) geeft de glucosewaarden automatisch door aan je reader, app op je telefoon of aan je insulinepomp. Bij de Flash Glucose Monitoring-systeem (FGM) moet je eerst de sensor scannen met je telefoon of reader waarna je de glucosewaarde kan aflezen. De verschillende soorten sensoren hebben aanvullende opties. Zo is het vaak mogelijk om een alarm in te stellen als je glucosewaarde te laag of hoog wordt. Ook is het bij sommige soorten mogelijk om de waarden te delen met anderen.

Heb je diabetes type 2 en krijg je een sensor niet vergoed? Dan is een FGM zoals de Freestyle Libre 2 het meest geschikt door de prijs. Op dvn.nl lees je welke sensoren er op dit moment verkrijgbaar zijn in Nederland.

Het voordeel van glucose meten met een sensor

Meten met een bloedglucosemeter is een momentopname. Je mist altijd sommige informatie tussen de metingen. Je weet bijvoorbeeld niet of je op het moment van meten daalt naar een hypo, of juist stijgt. Een sensor geeft je die informatie wel. In een grafiek kun je langere tijd terugzien hoe het verloop van je glucosewaarde is en of je waarde aan het stijgen is of daalt. Daarmee leer je je lichaam en alle factoren die de glucosewaarden beïnvloeden beter kennen. Dat helpt je om zelf de regie te nemen, je eetgewoonten of leefstijl aan te passen en direct te zien wat het resultaat daarvan is.

Met een sensor:

  • Begrijp je het verloop van je glucosewaarde tijdens een dag beter.
  • Is het makkelijker om je glucosewaarde te reguleren rondom maaltijden.
  • Verminder en beperk je de schommelingen tussen lage en hoge glucosewaarden omdat je gerichter kunt bijsturen.
  • Blijf je vaker en langer binnen je streefwaarden (time-in-range) en dat verkleint de kans op complicaties. Hierover lees je verderop meer.

Wat kan een sensor mij leren met type 2?

Een sensor zoals een Freestyle Libre 2 werkt twee weken. In die periode kun je zo vaak als je wilt je glucosewaarden bekijken. Een grafiek toont je glucosewaarden van de afgelopen 8 uur. Als je tenminste iedere 8 uur een keer scant dan krijg je een totaalbeeld van 24 uur per dag. Als je regelmatig kijkt kun je zien wat het effect is van een maaltijd, wandeling, een stressvol moment en andere factoren op je glucosewaarde en kun je daar in de toekomt beter rekening mee houden.

Ontdek hoe jouw glucosewaarde reageert

Met een sensor kun je experimenteren met verschillende soorten eten en drinken in combinatie met bewegen. Wat gebeurt er met je glucosewaarde als je ontbijt met een boterham met hagelslag en daarbij een glas sinaasappelsap drinkt? En wat gebeurt er als je het glas sinaasappelsap vervangt voor een beker melk of yoghurt? Of als je na het ontbijt een wandeling maakt? Als je de effecten kent kun je bewust keuzes maken en glucoseschommelingen beperken.  

Angela heeft al lange tijd diabetes type 2 en droeg twee weken een sensor omdat ze nieuwsgierig was wat ze al goed deed en wat ze nog beter kon doen.

Langer in Time in Range bij diabetes type 2

Met je zorgverlener bepaal je streefwaarden waarbinnen je wilt blijven met je glucosewaarden. Vaak is dit niet lager dan 4 mmol/l en niet hoger dan 10 mmol/l. Time in Range (ook wel TIR genoemd) is het percentage van de tijd waarop je glucosewaarden binnen die streefwaarden vallen. Dit kan per dag bekeken worden, maar ook over een langere periode. Time in Range is ook voor mensen met diabetes type 2 een hele goede indicatie voor de risico’s op complicaties door te hoge of te lage bloedsuikers gedurende de dag.

In de app die hoort bij je sensor kun je aflezen op welke momenten je binnen je streefwaarden zit, hoe vaak je te hoog zit en hoe vaak te laag. Je kunt door de dag heen zien waar de problemen zitten en deze aanpakken.

Vergoedingen van glucosesensor

FGM-sensoren worden vergoed als je minimaal 4x per dag insuline gebruikt. Voor de vergoeding van andere sensoren zijn er aanvullende criteria. Kom je niet in aanmerking voor vergoeding dan kun je ervoor kiezen zelf een glucosesensor aan te schaffen. Een sensor kun je rechtstreeks bij de fabrikant bestellen. Op dvn.nl lees je meer over de vergoeding van glucosesensoren.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!