Niet vergoed, wel een sensor?
Flash Glucose Monitoring sensoren worden alleen vergoed als je minimaal vier keer per dag insuline spuit. Diabetesvereniging Nederland zet zich in voor een bredere vergoeding van de sensor omdat er ook veel voordelen zijn voor mensen met diabetes die minder of geen insuline gebruiken. Op dvn.nl lees je welke sensoren er op dit moment verkrijgbaar zijn in Nederland.
Bestel een sensor eenvoudig zelf
Wil jij zelf een sensor uitproberen? Maak dan gebruik van de actie van de Abbott, waarbij je de FreeStyle Libre 2 glucosesensor eenmalig gratis kunt uitproberen. Je kunt de sensoren ook kopen bij Abbott, via de website.
Een sensor gebruiken voor de eerste keer
Een sensor breng je eenvoudig zelf aan met de uitleg die je erbij krijgt. Reinig, ontsmet en droog de achterkant van je bovenarm op de plek waar je de sensor gaat aanbrengen. Volg vervolgens de instructies van de handleiding voor het aanbrengen. Op je telefoon kun je een app installeren die hoort bij de sensor. Sommige systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Daarmee controleer je of de waarde niet te veel afwijkt. De sensor berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger. De FreeStyle Libre 2 is zeer nauwkeurig, ook bij een lage glucosewaarde waar dit het meest belangrijk is1.
Glucosewaarde aflezen met een sensor
Nadat de sensor is geplaatst en gekoppeld met de app op je telefoon is de volgende stap om de glucosewaarden te ‘lezen’ en te begrijpen. 60 minuten nadat je de sensor hebt geplaatst, kun je de glucosewaarde aflezen in de app op je telefoon. De FreeStyle Libre 2 meet elke minuut, 1440 keer per dag. Je kunt een alarm instellen dat afgaat als je waarde te hoog of te laag is.
Houd er rekening mee dat de waarde die je sensor meet, kan afwijken van de waarde die je bloedglucosemeter meet. De sensor loopt gemiddeld 2,5 minuut achter2. Dit komt doordat een sensor niet de glucose in het bloed meet, maar in het onderhuidse weefselvocht. En het duurt enkele minuten voordat de glucose uit de bloedbaan aankomt in de cellen rondom je onderhuidse weefsel.
Wat zijn streefwaarden?
In de gratis app FreeStyle LibreLink3, beschikbaar voor Android en iOS, zie je je huidige glucosewaarde, de trendpijl en de laatste 8 uur van je glucosegeschiedenis. Gezonde glucosewaarden zitten tussen de 4 en de 7.8 mmol/l. Als de sensor een lagere waarde aangeeft, dan heb je een hypo. Als je waarde boven de 7.8 mmol/l is, dan is je glucosewaarde verhoogd. Het liefste zit je dus tussen de 4 en 7.8. Dat noemen we ook wel streefwaarden of doelbereik. Een sensor van bijvoorbeeld FreeStyle Libre berekent automatisch de percentages voor de tijd per dag die je binnen, boven of onder jouw doelbereik doorbrengt.
Deel je glucosewaarden eenvoudig en veilig
Met een sensor zijn er verschillende manieren om automatisch je glucosewaarden te delen met anderen. Welke mogelijkheden er zijn hangt af van de sensor die je gebruikt. Als je de FreeStyle Libre gebruikt kun je met LibreView4 jouw behandelteam toegang geven tot je glucosewaarden. Je glucosegegevens worden automatisch naar de beveiligde online LibreView omgeving gestuurd waar ze alleen toegankelijk zijn voor jou en je behandelaar. Met de gratis app LibreLinkUp5, ook beschikbaar voor Android en iOS, kun je familie en vrienden laten meekijken met je glucosegegevens, op hun smartphone. Erg handig voor ouders en verzorgers.
Cadeautip
Vraag een glucosesensor cadeau voor de feestdagen of voor je verjaardag en leer daarmee gedurende twee weken hoe je lichaam reageert op wat je eet en drinkt, beweging, slaap, stress en andere factoren. Een beter cadeau dan grip op je gezondheid kun je jezelf niet wensen, toch?
Deze advertorial wordt aangeboden door Abbott. ADC-84314 v1.0 Nov 2023
[1] Alva S, et al. Accuracy of a 14-Day Factory-Calibrated Continuous Glucose Monitoring System With Advanced Algorithm in Pediatric and Adult Population With Diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. September 2020. doi:10.1177/1932296820958754.
[2] Zie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32954812/, https://doi.org/10.1177/1932296820958754
[3] De app FreeStyle LibreLink is alleen compatibel met bepaalde mobiele telefoons en besturingssystemen. Ga naar www.FreeStyle.Abbott/nl-nl/ voor meer informatie over apparaatcompatibiliteit en besturingssystemen.
[4] Voor het delen van glucosegegevens is registratie bij LibreView vereist. LibreView is alleen compatibel met bepaalde besturingssystemen en browsers. Kijk voor meer informatie op www.LibreView.com.
[5] De app LibreLinkUp is alleen compatibel met bepaalde mobiele telefoons en besturingssystemen. Ga naar www.LibreLinkUp.com voor meer informatie over apparaatcompatibiliteit en besturingssystemen.