Kerst en Oud en Nieuw staan weer voor de deur. Het oude jaar met al zijn goede voornemens is bijna voorbij. We kijken terug en bedenken hoe we het beter hadden kunnen doen. Vaak is de maand december een veelbesproken onderwerp op het spreekuur. Het is en blijft voor velen van ons een lastige maand. Door de vele verplichtingen, uitnodigingen, recepties en giften wordt er een beroep gedaan op onze ruggegraat. Want: hoe maak je een goede keuze uit als dat lekkers? Hoe weersta je al die verleidingen en vooral ‘hoe manage je je bloedsuiker en gewicht gedurende deze maand’? 

Kijk voor het koolhydraatarme kerstmenu eens bij voorgerecht ‘venkelsoep met Hollandse garnalen’, tussengerecht ‘zalmtartaar’ of hoofdgerecht ‘hertenbiefstuk’

Ja of nee tegen verleiding?
Het blijft lastig om tegen al die verleidingen ‘nee’ te zeggen. We hebben nu eenmaal veel moeite om die lekkere bonbon te laten staan en dan hebben we het nog niet eens over de oliebol en appelflap. Verleiding ligt op de loer. Het lijkt erop dat de decembermaand ons probeert te verleiden om wat minder streng voor onszelf te zijn. Probleem is alleen dat het hebben van diabetes of een te hoog cholesterolgehalte niet even weggaat. Daarnaast zullen we ondanks al die verleidingen ook op onze goede voornemens willen letten en dus een gezonde of ongezonde keuze maken.

Advies tijdens feestdagen
Met de feestdagen eten de meeste mensen meer, maar bewegen ze minder. Goed plan is dan ook om tijdens de feestdagen een rondje te lopen of om een buitenactiviteit te plannen. Loop een rondje door de buurt tussen de gangen van het kerstdiner door. 

Op het spreekuur adviseer ik mijn cliënten altijd de tussenweg te bewandelen. Dus niet super streng tijdens de feestdagen, maar ook niet te losbandig. Dit om de schade te beperken en niet alle zeilen bij te hoeven zetten in het nieuwe jaar. Anders wordt de lijst met goede voornemens erg lang.

Lijst met lekkernijen + koolhydraten

Advies: geniet, maar met mate. Ik wens je gevarieerde feestdagen toe!

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!