Vaak is de maand december een veelbesproken onderwerp op het spreekuur van Conny. Het is en blijft voor velen van ons een lastige maand. Door de vele verplichtingen, uitnodigingen, recepties en giften wordt er een beroep gedaan op onze ruggegraat. Want: hoe maak je een goede keuze uit als dat lekkers? Hoe weersta je al die verleidingen en vooral ‘hoe manage je je bloedsuiker en gewicht gedurende deze maand’? 

Ja of nee tegen verleiding?

Het blijft lastig om tegen al die verleidingen ‘nee’ te zeggen. We hebben nu eenmaal veel moeite om die lekkere bonbon, oliebol en appelflap te laten staan. Het lijkt erop dat de decembermaand ons probeert te verleiden om wat minder streng voor onszelf te zijn. Probleem is alleen dat het hebben van diabetes of een te hoog cholesterolgehalte niet even weggaat. Op het spreekuur adviseer ik mijn cliënten altijd de tussenweg te bewandelen. Dus niet super streng tijdens de feestdagen, maar ook niet te losbandig. Dit om de schade te beperken en niet alle zeilen bij te hoeven zetten in het nieuwe jaar. Anders wordt de lijst met goede voornemens erg lang. Advies: geniet, maar met mate.” 

Advies tijdens feestdagen

Met de feestdagen eten de meeste mensen meer, maar bewegen ze minder. Onze tips:

  • Bak zelf wat lekkers. Zo weet je precies wat je eet. Veel lekkere hapjes kun je ook koolhydraatarm bereiden. Bekijk onze recepten of vraag het gratis e-book ‘Voluit bakken zonder suiker’ aan.
  • Wees voorzichtig met alcohol.
  • Eet niet meer dan nodig. Kerst draait vooral om gezellig samenzijn. Wissel het eten bijvoorbeeld af met met een leuk gezelschapsspel of een wedstrijdje wie de meest foute kersttrui heeft.
  • Plan een buitenactiviteit tijdens de feestdagen. Doe bijvoorbeeld een speurtocht door de buurt naar de mooiste kerstversiering. Zo beweeg je voldoende.
  • Controleer je bloedglucose regelmatig. Tijdens de feestdagen eet je meer en vaker dan je gewend bent. Je zult zien dat de pieken meevallen als je koolhydraatarm snackt.

Weet jij wat je eet?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!