Waarom beweging goed voor je is 

Vakantie is natuurlijk het moment voor ontspanning. Even de dagelijkse routine loslaten. Toch is het aan te raden om ook tijdens je vakantie in beweging te blijven. Elke dag minimaal een half uur bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met diabetes. Sporten en actief zijn vergroot namelijk je gevoeligheid voor insuline. Ook verlaagt het je bloeddruk, waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. 

Bewegen zonder dat het voelt als sporten 

Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Je bloedglucosewaarden gaan omlaag, je verkleint de kans op (latere) klachten en complicaties en je werkt aan je gewicht. Je voelt je vaak beter door meer te bewegen. We hebben een aantal tips voor je verzameld die je makkelijk kunt doen tijdens je vakantie. Zo blijf je in beweging zonder dat het voelt als sporten: 

  • Verken je vakantieomgeving te voet of op de fiets. Ben je een sportieve fietser? Ontdek dan de fietsroutes op de Utrechtse Heuvelrug.
  • Haal een stadswandeling bij het plaatselijke VVV-kantoor of download er eentje van internet. 
  • Haal je lunch of boodschap op je vakantieadres te voet. 
  • Zit je aan het water? Probeer dan of suppen iets voor jou is: goed voor je balans, buik- en armspieren. 
  • Lig je liever met een luchtbed in het water? Combineer dit dan met zwemmen. Train je beenspieren door alleen met je benen te zwemmen of juist alleen met je armen. 
  • Speel met je (klein)kinderen verstoppertje op de camping. Hoe lang is het geleden dat je een kort sprintje moest trekken? 
  • Stop een badmintonset of (beach)bal in je vakantiekoffer. Leuk om samen te doen op het strand of op een picknickplek. 
  • Is er stromend water in de buurt? Huur een kano en maak een mooie tocht over een riviertje of peddel op een meer.  

Na een intensieve activiteit 

Heb je toch een heftige inspanning geleverd vanwege dat potje beachvolleybal of omdat je bent gaan hiken, controleer dan extra je bloedglucosewaarde. Je spiercellen vullen na een heftige inspanning hun glucosevoorraad aan, met glucose uit je bloed. Vooral de eerste twee uur na de inspanning. De toegenomen insulinegevoeligheid door de inspanning kan nog wel 24-48 uur aanhouden. Om een hypo achteraf te voorkomen, is het slim om extra te controleren. 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!