Waarom opletten bij warm weer? 

Warm weer en hitte stimuleren de doorbloeding. Daardoor kan je lichaam sneller insuline opnemen en kan je insulinebehoefte afnemen. Dit vergroot de kans op een hypo. Tabletgebruikers hoeven soms ook minder te slikken. Het is daarom aan te raden zo vroeg mogelijk met je behandelaar te bespreken of je het aantal tabletten of insuline moet aanpassen in de zomer.  

Wat te doen met warm weer

 1. Meet vaker je bloedglucosewaarde
  Omdat de warmte je bloedglucosewaarde in de war kan schoppen, is het slim om je waardes vaker te meten zodat je tijdig kunt reageren. Let erop dat je de teststrips ook op een koele plek bewaart, omdat warmte de werkzaamheid kan beïnvloeden.  
 2. Bewaar je tabletten op een donkere, koele plek  
  Bewaar je tabletten liever ook in de originele verpakking en wikkel ze in een doek of sok als je de zon ingaat. Een koeltas werkt ook. Laat je tabletten niet achter in de auto. In de volle zon kan het daar al gauw 60 graden worden.  
 3. Neem extra middelen mee  
  Warmte maakt je gevoeliger voor een hypo. Daar kom je snel van af met een glucose-oplossing, zoals Hypio-Fit of Glucotabs. Deze zijn makkelijk mee te nemen en bestand tegen hoge temperaturen. 
 4. Smeer je goed in  
  Gebruik een zonnebrand met hoge factor, omdat een verbrande huid je diabetes kan ontregelen. Als je toch verbrand bent, gebruik dan ook een verkoelende aftersun
 5. Neem een extra pleister of sensor mee  
  Mocht je gebruikmaken van een sensor, houd er dan rekening mee dat door water, zweet en zonnebrandcrème de pleister van je sensor kan loslaten. Breng overigens niet vlak voordat je het zwembad induikt een nieuwe pleister aan. Deze heeft minstens twee uur nodig om te hechten.  
 6. Bescherm je voeten  
  Voorkom wondjes door zo min mogelijk op blote voeten te lopen en verzorg ze extra goed.  
 7. Houd je eetpatroon in de gaten  
  Bij warm weer of op vakantie eet je vaak anders. Denk aan een ijsje, eten op een ander tijdstip of ander fruit eten. Dat kan je bloedglucosewaarde beïnvloeden. Een extra keer meten kan dan zeker geen kwaad.  
 8. Geniet, maar drink met mate 
  En dan bedoelen we alcohol. Een verfrissend biertje of wijntje is verleidelijk, maar kan leiden tot een grotere kans op te lage bloedglucosewaarden in de nacht. Eet dan een boterham voordat je gaat slapen en drink een paar glazen water. Zo voorkom je ook uitdroging. Meet eventueel nog een keertje extra je bloedglucosewaarde.
 9. Geniet, maar beweeg met mate  
  Bewegen in de warmte kost meer energie. Dus ga je wandelen, zwemmen of beachvolleyballen, houd hier dan rekening mee. Het kan leiden tot een lagere bloedglucosewaarde. 
 10. Drink minstens 1,5 liter water  
  De laatste tip, maar zeker niet onbelangrijk: zorg voor voldoende vocht. Bij uitdroging neemt je lichaam insuline minder goed op. Neem dus altijd een fles water mee. Vind je water saai? Geef het dan een smaakje met suikervrije siroop of Stevia vloeibaar. 

Wil je meer tips en heerlijke recepten ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!