Hitteplan bij diabetes! Zo bescherm je jezelf tegen de zon en de warmte.

Het is warm vandaag en dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo fijn en brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarom gaat vanaf 24 juni 2020 het hitteplan van het RIVM van start. Wat houdt dat plan in? En moet je nog extra maatregelen nemen als je diabetes hebt?

Nationaal Hitteplan RIVM
De adviezen van het RIVM zijn goed weergegeven in onderstaande afbeelding:

Aangepaste adviezen verkoeling vanwege COVID-19:

 • Thuis kun je een ventilator gebruiken. Tip: Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor iets meer verkoeling.
 • Gemeenschappelijke ruimten kun je verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden mits er frisse lucht is. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.

Warmte en diabetes
De hitteplan-adviezen zijn vrij algemeen. Wat zijn nou de adviezen met deze warmte als je diabetes hebt? Op de website van DVN staat de hele lijst ‘Wat te doen met warm weer als je diabetes hebt?’. Hieronder sommen we de vier belangrijkste voor je op betreffende hitteplan en diabetes:

 • Vaker bloedglucosewaarden meten
  Uitdroging kan ervoor zorgen dat insuline minder goed werkt. Ook verbranding door de zon kan je diabetes ontregelen.
 • Houd je medicatie koel en uit de zon
  Bewaar je insuline, glucagon, tabletten en teststrips niet in de zon. Insuline krijgt een verminderde werkzaamheid door extreme warmte. Bewaar je diabetesbenodigdheden daarom in een koeltas of koelbox met koelelementen.
 • Pas op met alcohol
  In het artikel alcohol en diabetes lees je over de effecten van een glaasje drank op je diabetes. Lage bloedglucosewaarden liggen in de nacht op de loer als je meer dan 1 of 2 alcoholische versnaperingen ophebt.
 • Wijk niet teveel van je vaste eetpatroon af
  In het artikel 5 tips voor een zorgeloze vakantie lees je onder meer dat het handig is maaltijden vooruit te plannen. Even spontaan een ijsje halen is natuurlijk geen probleem (zie fruitlijst en ijslijst van het Diabetes Fonds), maar probeer je daarnaast ook zoveel mogelijk aan je vaste routine te houden. Dit voorkomt dat je suikerrijke caloriebommen tot je neemt, omdat er niks anders voorhanden is.

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!