Hitteplan bij diabetes! Zo bescherm je jezelf tegen de zon en de warmte.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de mogelijke hittegolf die op komst is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan uit de kast getrokken. Wat houdt dat plan in? En moet je nog extra maatregelen nemen als je diabetes hebt?

Nationaal Hitteplan RIVM
De adviezen van het RIVM zijn goed weergegeven in onderstaande afbeelding:

Warmte en diabetes
De hitteplan-adviezen zijn vrij algemeen. Wat zijn nou de adviezen met deze warmte als je diabetes hebt? Op de website van DVN staat de hele┬álijst ‘Wat te doen met warm weer als je diabetes hebt?’. Hieronder sommen we de vier belangrijkste voor je op betreffende hitteplan en diabetes:

 • Vaker bloedglucosewaarden meten
  Uitdroging kan ervoor zorgen dat insuline minder goed werkt. Ook verbranding door de zon kan je diabetes ontregelen.
 • Houd je medicatie koel en uit de zon
  Bewaar je insuline, glucagon, tabletten en teststrips niet in de zon. Insuline krijgt een verminderde werkzaamheid door extreme warmte. Bewaar je diabetesbenodigdheden daarom in een koeltas of koelbox met koelelementen.
 • Pas op met alcohol
  In het artikel alcohol en diabetes lees je over de effecten van een glaasje drank op je diabetes. Lage bloedglucosewaarden liggen in de nacht op de loer als je meer dan 1 of 2 alcoholische versnaperingen ophebt.
 • Wijk niet teveel van je vaste eetpatroon af
  In het artikel 5 tips voor een zorgeloze vakantie lees je onder meer dat het handig is maaltijden vooruit te plannen. Even spontaan een ijsje halen is natuurlijk geen probleem (zie fruitlijst en ijslijst van het Diabetes Fonds), maar probeer je daarnaast ook zoveel mogelijk aan je vaste routine te houden. Dit voorkomt dat je suikerrijke caloriebommen tot je neemt, omdat er niks anders voorhanden is.

Heb jij nog een goede tip om hieraan toe te voegen? Laat het ons weten onder deze post op Facebook.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
 • Lees alle premium content
 • Gratis receptenboekjes
 • Unieke aanbiedingen
 • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?