Medicijnen koel en donker bewaren

Als je tabletten gebruikt, dan kun je deze het best op een donkere, koele plek bewaren. Zo zorg je ervoor dat het zijn werking niet verliest. Bewaar je tabletten liever in de originele verpakking en wikkel ze in een doek of sok als je de zon ingaat. Gebruik je meerdere soorten tabletten op een dag? Dan is een pillendoos handig. Je hoeft dan alleen het doosje met de tabletten voor die dag mee te brengen, de rest bewaar je op een koele plek. Een koeltas werkt ook. Laat je tabletten niet achter in de auto. In de volle zon kan het daar al gauw 60 graden worden. 

Zo bewaar je insuline

Niet gebruikte insuline bewaar je best bij 2-8°C. Aangebroken insuline moet je op kamertemperatuur (15 tot 25°C), bewaren. Voorkom te veel wisselingen van temperatuur. Als je met de caravan of camper weggaat, dan kan de insuline in de koelkast. Je kunt de insuline ook in een koelbox doen, zolang de ampullen maar niet direct tegen de bevroren koelelementen liggen. Ook handig: een speciaal klein koeltasje voor insulinepennen en patronen en insulinepompen. Daarmee blijft de insuline tot wel 45 uur koel. 

Verzekerd van een goede insulinepomp

Gebruik je een insulinepomp? Het kan natuurlijk gebeuren dat je pomp net stuk gaat als je op vakantie bent. Daarom is het verstandig om een telefoonnummer van de leverancier van je pomp bij je te hebben. Zo kun je altijd contact opnemen voor advies bij bijvoorbeeld een storing van je pomp. Je kunt bij de fabrikant van je pomp ook vragen om een leenpomp. Zo heb je er eentje achter de hand als je ver van huis bent. Neem voor de zekerheid een langwerkende insulinepen mee voor het geval je pomp stuk gaat. Een insulinepomp is erg kostbaar. Je kunt jezelf tegen diefstal, verlies en beschadiging verzekeren met een speciale all-risk insulinepompverzekering met werelddekking.

Testmateriaal

Bij erg warm of koud weer is het verstanding om regelmatig je glucosewaarde te meten. Je glucosemeter geeft de beste testresultaten bij kamertemperatuur. Met een diabetesetui kun je al je testmateriaal handzaam bij elkaar bewaren. Gebruikte naaldjes kun je na het meten veilig opbergen in een compacte naaldencontainer.

Voorkom dat je sensor loslaat

Gebruik je een sensor, houd er dan rekening mee dat door water, zweet en zonnebrandcrème de pleister van je sensor kan loslaten. Breng overigens niet vlak voordat je het zwembad induikt een nieuwe sensor aan. De pleister heeft minstens twee uur nodig om te hechten. Om te voorkomen dat je sensor vroegtijdig los raakt kun je een beschermde pleister gebruiken. Deze speciale sensorpleisters plak je over de sensor heen en zijn elastisch, ademend, waterbestendig en ontwikkeld samen met mensen met diabetes. Sensorpleisters zijn geschikt voor verschillende typen sensoren en verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints.

Meer over reizen met diabetes

Ga je op reis met diabetes en wil je daar meer over weten? Op de website van Diabetesvereniging Nederland vind je informatie over een goede voorbereiding, vliegen en een medische verklaring met diabetes.

Alles ingepakt? Klaar voor ontspanning!

Al je diabetesbenodigdheden ingepakt? Dan is het nu tijd voor jezelf om te genieten van de vakantie. Wordt het een ontspannen strandvakantie, of een actieve rondreis?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!