Tonijnburgertjes

De naam ‘tonijn’ is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende vissen die allemaal bij de makreelfamilie horen. Tonijn is een zoutwatervis en dankt zijn rood roze kleur aan een eiwit in zijn spieren. Wist je dat tonijnen snelle zwemmers zijn en wel 75 kilometer per uur kunnen zwemmen? Vanavond maken we van deze heerlijke vis kleine burgertjes met een lekkere knoflookdip.

Glutenvrij/Koolhydraatarm

Bereidingswijze
1. Laat de tonijn en doperwten uitlekken in een zeef. Pel de ui en snipper heel fijn. Snijd de verse bieslook klein. Prak de tonijn, doperwten, ui en bieslook grof in een kom. Klop het ei los en roer de geraspte kaas erdoor. Voeg toe aan het tonijnmengsel en meng goed. Het mengsel mag een beetje plakkerig aanvoelen. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Zet even opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
2. Was of schil de wortels en snijd in plakjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de wortels in 8-10 minuten beetgaar. Giet het water af.
3. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Snijd de prei in de lengte door midden en snijd vervolgens in lange platte linten. Was in een vergiet en kook de preilinten met een beetje zout in 8 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat goed uitlekken.
3. Verhit bakolie in een grote koekenpan en schep kleine hoopjes van het tonijnmengsel in de pan. Druk de hoopjes plat met de bolle kant van een lepel zodat je kleine burgertjes krijgt. Bak de burgertjes circa 3 minuten per kant op een middelhoog vuur, tot ze stevig voelen en goudbruin kleuren.
4. Snijd de peterselie klein. Pel de knoflook. Meng de yoghurt, mayonaise en peterselie en pers de knoflook erbovenuit. Breng op smaak met zout en peper.
5. Serveer de tonijnburgertjes met de preilinten, wortels en knoflookdip.

Tip: De tonijnburgertjes zijn ook erg lekker met wat citroenrasp.

Recept afkomstig van Ekomenu

Gerelateerd