Zwemmen is niet alleen voor kinderen

Suzanne: ‘De meeste mensen hebben al jong leren zwemmen. Als kind vindt bijna iedereen het één van de leukste activiteiten om te doen op vakantie, met een kinderfeestje of in het weekend. Toch wordt het op latere leeftijd vaak veel minder gedaan en veel minder enthousiast over gepraat. Terwijl zwemmen nog steeds hartstikke leuk kan zijn en daarnaast een heel goede sport is voor je gezondheid. Er zijn maar weinig sporten zo goed voor je lijf! Daarnaast is het ook een hele toegankelijke sport. In de volgende 4 tips vertel ik je waarom.’

Tip 1: Zwemmen is goed voor de conditie

Zwemmen is een vorm van cardio. Net als met hardlopen en fietsen werk je met zwemmen aan je conditie. In korte tijd kun je al veel bereiken op conditioneel niveau en zul je merken dat je ook andere activiteiten zoals traplopen of boodschappen halen op de fiets steeds gemakkelijker kunt volhouden. Misschien ben je in het begin al na een paar baantjes buiten adem, maar als je regelmatig (1-3 keer per week) blijft gaan, zal je longinhoud relatief snel toenemen en zal ook je bloedsomloop beter worden. Blijf gemotiveerd en spreek af met een kennis, de buurvrouw of een vriendin om samen baantjes te trekken. Kun je gelijk bijkletsen en is het uur sporten zo voorbij.

Tip 2: Zwemmen belast de spieren niet

Omdat je tijdens het zwemmen al je spieren aanspreekt is het een hele praktische sport om geleidelijk en evenwichtig spiermassa op te bouwen. Ideaal voor beginners en mensen die al aan belastende sporten doen zoals krachttraining en/of hardlopen. Je traint niet enkel je benen zoals bij bijvoorbeeld hardlopen, maar gebruikt je hele lichaam. Het water zorgt ervoor dat je spieren niet zo snel overbelast zullen raken. Zwemmen kan je ook helpen spierpijn te verlichten. 

Tip 3: Zwemmen kan ook als je revalideert of blessures hebt

Zoals bij tip 2 ook al even kort is genoemd, is de kans op overbelasting van de spieren bij zwemmen nihil. Een veel gehoord excuus van mensen om niet te gaan sporten is een blessure of spierpijn. Het is dan inderdaad niet zo verstandig om naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen. Maar zwemmen is juist goed als je last hebt van een blessure of spierpijn. Je zwemt je spieren los en zult er sterker en fitter van worden. Omdat zwemmen zo’n fijn effect heeft op je spieren, wordt het door veel fysiotherapeuten en artsen aangeraden als herstelmethode of onderdeel van de revalidatie.

Bij twijfel, vraag advies

Mocht je twijfelen over jouw fysieke toestand en/of heb je een lichamelijke beperking en twijfel je of zwemmen voor jou ook kan helpen? Vraag dan gerust een arts of fysiotherapeut om advies. In de meeste gevallen zul je zien dat zwemmen ook voor jou een oplossing kan bieden. Misschien dat de geraadpleegde adviseur zal aangeven dat je bepaalde zwemslagen of wellicht het duiken beter kan laten, maar dat rustig baantjes trekken een fantastische optie zal zijn.

Tip 4: Zwemmen is goed voor de lijn

Met zwemmen verbrand je relatief veel calorieën per uur. Afhankelijk van hoe intensief je bezig bent kun je tot wel 750 calorieën per uur verbranden met deze sport! Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat je tijdens het zwemmen je hele lichaam gebruikt en je alle spieren aan het werk zet. Het is dus een geschikte sport voor iedereen die wil afvallen.

Zwemmen is niet belastend voor gewrichten

Voor veel mensen met overgewicht is hardlopen erg belastend voor de gewrichten en voelt het ook als een hele stap om daarmee te beginnen. Het doet vaak zeer en is lastig vol te houden. Zwemmen kan dan een mooie oplossing bieden. Het is niet blessuregevoelig en daardoor veel minder onprettig. Het voelt voor veel mensen ook minder aan als sporten waardoor ze vaker gaan. In het water voel je je lichter en heb je minder last van de overtollige kilo’s. Belangrijk is natuurlijk dat het afvallen op zich geen doel moet zijn. Aan je gezondheid werken en lekker bewegen is de eerste stap op weg naar een fit leven.

Volhouden om resultaat te boeken

Bovenstaande gezondheidsvoordelen werken natuurlijk alleen wanneer je regelmatig zwemt. Eens per maand een keertje baantjes trekken heeft logischerwijs geen zin. Voor beginners is het aan te raden om eens of misschien twee keer per week een uurtje te gaan. Mocht een uur in het begin te heftig zijn, start dan met een half uur en bouw het vervolgens op. Na 2 maanden zul je zeker in staat moeten zijn een uurtje vol te houden. Na enkele weken regelmatig baantjes trekken zul je al merken dat je conditie is verbeterd en dat je waarschijnlijk ook al steeds meer baantjes in een uur kunt halen. Een vaste zwemochtend of -avond in de week afspreken met een vriend(in) kan ook zeker helpen om het leuk te houden en om te blijven gaan.

Zorg voor een sportbuddy

Heb je na het lezen van deze tips ook zin gekregen om te gaan zwemmen? Zorg er onder andere bij het zwemmen voor dat er anderen in de buurt zijn, zoals een badmeester of een sportbuddy. Mocht je een hypo krijgen, dan is er altijd iemand bij die je kan helpen.

Zwemmen met een sensor

Gebruik je een sensor en wil je zwemmen? Dat kan! Let er wel op dat je niet langer dan 30 minuten achter elkaar in het water blijft. De Freestyle Libre garandeert 30 minuten waterdicht te zijn. Laat de lijmlaag van je sensor sneller los door het water? Dan kun je een sensorpleister gebruiken. Een sensorpleister plak je over de sensor heen en is elastisch, ademend en waterbestendig. Sensorpleisters zijn geschikt voor verschillende typen sensoren en verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints.

Meer weten over Suzanne? Neem eens een kijkje op haar website www.suzannebrummel.com.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!