Een voedselovergevoeligheid
In Nederland heeft naar schatting van het Voedingscentrum 1 tot 4% van de volwassenen en 4 tot 6% van de kinderen een voedselovergevoeligheid. Daarnaast heeft ca. 1 á 2% van de volwassenen een voedselallergie. De meest bekende intoleranties zijn voor lactose en gluten (Coeliakie). Bij een intolerantie wordt er een afweerreactie veroorzaakt in je lichaam. Daardoor neem je voedingsstoffen minder goed op en kun je last krijgen van darmkramp, misselijkheid en vermoeidheid. Een huisarts kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist kan je adviseren over hoe je bepaalde voedingsmiddelen kunt mijden maar wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Relatie tussen gluten-intolerantie en diabetes
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, spelt en gerst. De gluten zijn plakkerig en geven veerkracht en soepelheid aan bijvoorbeeld brood. Uit onderzoek blijkt uit dat de hoeveelheid vezels in gluten je beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes type 2. Gluten passen dus bij een gezond voedingspatroon. Wanneer je intolerant bent voor gluten (Coeliakie) is het echter van belang om de hoeveelheid gluten te beperken of zelfs helemaal te vermijden. In Nederland heeft ongeveer één procent Coeliakie. Bij mensen met diabetes type 1 komt Coeliakie zes keer vaker voor, omdat beide aandoeningen te maken hebben met het afweersysteem.
Hoe combineer je koolhydraatarm met een dieet?
Heb je een dieetadvies door een aandoening, allergie of intolerantie en weet je wat je moet mijden?
- Wanneer je iets gaat eten of drinken, vraag je dan eerst af of dit past bij je dieet (bijvoorbeeld glutenvrij en vegetarisch, lactosevrij, zoutarm of koosjer). Een kookboek kan je hierbij helpen. In onze webshop vindt je een breed aanbod die koolhydraatarm combineren met bijvoorbeeld een vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij.
- De ‘Kies Ik Gezond?’-app heeft een ingrediëntenchecker die helpt om producten te herkennen die jij mag eten en drinken. Je kunt selecteren op honderden verschillende ingrediënten en allergenen.
- De volgende stap is het tellen van de koolhydraten. Is het bijvoorbeeld glutenvrij maar hoog in koolhydraten, maak er dan een koolhydraatarme variant van. Bijvoorbeeld door een deegproduct of rijst te vervangen door groenten of een koolhydraatarme vervanger.
- Wil je precies weten wat er in je maaltijd zit, dan kun je het eenvoudig zelf bereiden. Bak bijvoorbeeld zelf je gebak of brood. Zo kun je zelf kiezen voor suikervrij, glutenvrij of koolhydraatarm. Dat is niet alleen lekker en vers maar ook leuk om te doen. Zeker op een regenachtige dag.