Brood en diabetes

Koolhydraten zijn een belangrijke vorm van energie voor je lichaam; het is brandstof voor de spieren en ze laten je hersenen goed functioneren. Brood is rijk aan snelle koolhydraten: gemiddeld bevat een boterham tussen de 40 en 55 gram koolhydraten per 100 gram. Een traditioneel frans stokbrood bevat ca. 54 gram koolhydraten per 100 gram en maar 2,5 gram vezels. De koolhydraten in brood met weinig vezels zorgen voor sterke pieken en dalen van je bloedglucosewaarde. Een koolhydraatarm voedingspatroon helpt om je bloedglucosewaarde stabiel te houden.

Op vakantie beweeg je meer

Stokbrood bevat veel koolhydraten en calorieën. Dat wil nog niet zeggen dat je aankomt in de vakantie. Het goede nieuws is dat je op vakantie vaak meer beweegt dan thuis. Zeker op een camping. Je zit geen uren achter een computer of op de bank naar de televisie te kijken. In plaats daarvan maak je uitstapjes en regelmatig een loopje naar het toiletgebouw. Je kan er dus voor kiezen om (met mate) te genieten van een stuk stokbrood en dat te compenseren met extra beweging.

Zo verbrand je een portie stokbrood

Wil jij je portie stokbrood verbranden door te bewegen, dan zie je hieronder van zes populaire activiteiten hoelang je deze moet doen om de 100 gram wit frans stokbrood te verbranden. De duur is van de beweging is gebaseerd op iemand van 60 jaar met een gewicht van 80kg.

Badminton

31 minuten

Fietsen

42 minuten

Hardlopen

15 minuten

Wandelen

39 minuten

Wielrennen

11 minuten

Zwemmen

28 minuten

*bron: eenvoudig-afvallen.nl

Je bloedglucosewaarde bij warm weer

Warm weer en hitte stimuleren de doorbloeding. Daardoor kan je lichaam sneller insuline opnemen en kan je bloedglucosewaarde lager zijn dan je gewend bent. Het is verstandig om regelmatig je bloedglucosewaarde te meten zodat je weet wat warmte, (extra) beweging en snelle koolhydraten zoals brood en ijsjes voor invloed hebben op jouw lichaam. Zo voorkom je een hypo. Leestip: 10 tips voor warm weer en diabetes

Koolhydraatarm brood

Eet je liever koolhydraatarm brood? Dan hebben we lekkere recepten voor koolhydraatarm brood voor je.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!